Vijesti

Nemiri u kampu migranata, gaženje Kur’ana

564views

Nemiri u kampu za migrante u Debrecenu, u Mađarskoj, izbili su na vjerskoj osnovi, kada je jedan migranat od drugog oteo Kur’an, bacio ga na zemlju i počeo da ga gazi, saopštila je mađarska policija.

Jedan policajac je povrijeđen, dodaje se u saopštenju.

Nemiri su izbili između dvoje migranata smještenih u kampu, kada je jedan od drugog oteo Kur’an u kojem se, prema informacijama očevidaca, nalazilo 200 eura, bacio ga na zemlju i počeo da ga gazi.

U njihov sukob se uključilo više stotina migranata koji su također smješteni na istom mjestu, a nemiri su se prelili i na susjednu ulicu, gdje su migranti počeli da ruše i pale kante i oštećuju automobile.

Više od 150 policajaca

Reagovale su jake snage policije sa 154 policajca, upotrijebile suzavac i razdvojile sukobljene migrante, i potisnule nazad u kamp, navodi se u saopštenju policije.
Tom prilikom jedan policajac je zadobio povredu od udarca kamenom,a u ovom momentu policija nema informacija da li je još osoba povrijeđeno.

Trenutna situacija u kampu, kako se navodi, je mirna, a jedna osoba je privredena u policijsku stanicu.

Policijske snage su preventivno pojačane i održavaju red i mir kako u kampu, tako i u okolini, a uviđaj i utvrđivanje štete je u toku.

Ovo je drugi sukob u kampovima za migrante u Mađarskoj, nakon što je prije nekoliko dana u kampu u Segedinu došlo do manjih nemira.

(Agencije)