Vijesti

Nemiri na granici između Gaze i Egipta

190pregledi

Ogorčeni višednevnim zadržavanjima na graničnom prijelazu Refah, na stotine ljutitih palestinskih studenata porušili u nedjelju sve blokade kako bi prešli u Egipat, izvještava novinar Anadolu Agency (AA). Palestinske snage sigurnosti nisu ih uspjele zaustaviti u prelasku granice, potvrdili su za AA očevici događaja.

Studneti su bili ljuti jer su satima čekali da pređu granicu koju egipatske vlasti najprije otvorile, a onda ubrzo ponovo zatvorile.

“Ako ne pređemo granicu ove sedmice, naš univerzitet će nas izbaciti, a onda će nam odbiti ni dozvolu boravka”, rekao je jedan od studenata koji je učestvovao u nemirima.

Na stotine Palestinaca pokušava otputovati na svoje univerzitete van granica Palestine, ali često bivaju zaustavljeni na ovom graničnom prijelazu koji je jedini izlaz u svijet za one koji žive u pojasu Gaze.

Oko 5.500 Palestinaca su na listi čekanja kako bi prešli u Egipat, ali tamošnje vlasti propuštaju samo ponekog od njih, rekao je Maher Abu Sabha, direktor na graničnom prelazu u vladi u Gazi.

(AA)

X