Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Nema dogovora o rezultatima popisa stanovništva BiH

517views

Sastanak Centralnog popisnog biroa BiH, održan danas u Sarajevu, završio je bez zaključaka, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Članovi Popisnog biroa sastali su se kako bi utvrdili metodologiju po kojoj će obraditi podatke iz popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, obavljenog u oktobru 2013. godine.

Od tada se ne mogu složiti – ko su rezidentni, odnosno stalni stanovnici.

Iz Zavoda za statistiku bh. entiteta Republika Srpska traže da se u obzir uzme kriterij koji se odnosi na školovanje i zaposlenje u inostranstvu.

“Popis stanovništva u BiH mora da bude relevantan, tačan, preciziran, te u skladu s kategorijama koje postoje i dio su međunarodnih standarda i pravila Eurostata”, izjavila je premijerka RS-a Željka Cvijanović i dodala da “nije saglasna da se ljudi vode kao rezidenti, ako se pouzdano zna da sve svoje aktivnosti obavljaju u nekoj drugoj zemlji”.

U Agenciji za statistiku BiH tvrde da to nije relevantno za utvrđivanje stalnog stanovništva, jer, kako navode, ne precizira koliko dugo određeni stanovnik boravi izvan Bosne i Hercegovine.

Suština je da bi, ako se primijeni kriterij Zavoda za statistiku RS-a, Bošnjaka bilo za nekoliko procenata manje.

Ako se najkasnije do 15. marta ove godine ne usvoje ovi ključni dokumenti, statističke institucije u BiH neće biti u mogućnosti objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku za objavu rezultata popisa, do 1. jula ove godine, pa se čak spominje i poništavanje popisa.

Nastavak današnjeg sastanka zakazan je za ponedjeljak.

(AJB)