Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

NATO: Rakete “Patriot” postale operativne

416views

Prva od šest raketnih baterija Patriot koje je NATO rasporedio u Turskoj da zaštiti njenu granicu sa Sirijom od eventualnih napada proglašena je u subotu operativnom, navodi se u saopćenju Atlantskog saveza.

Ova baterija, koju je Holandija dala NATO-u na raspolaganje, “pomoći će da se grad Adana i njegovo stanovništvo zaštite od raketnih prijetnji”, saopćilo je zaopovjedništvo NATO-a u Evropi (Shape).

“Još pet baterija Patriot trebalo bi da bude postavljeno i proglašeno operativnim narednih dana”, navodi se u saopćenju.

Rakete koje je dala Njemačka bit će postavljene u Marasu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od Adane, a rakete koje su dali Amerikanci bit će postavljene u Gaziantepu, duž granice sa Sirijom.

Kada sve baterije budu operativne, bit će zaštićeno oko 3,5 miliona Turaka, tvrdi NATO.

U skladu s odlukom koju je NATO donio početkom decembra, Njemačka, Holandija i SAD su planirali da postave u Turskoj dvije jedinice raketa Patriot i po 350 vojnika. NATO-va misija bi trebalo da traje godinu dana.

Rakete zemlja-zrak Patriot PAC-3 mogu da unište u letu taktičke balističke rakete, krstareće rakete i avione. 

Turske vlasti i Alijansa potvrdili su u brojnim prilikama da je karakter raspoređivanja raketa defanzivan dok su ga režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada i Rusija kritizirali.

(Fena)