Vijestiiiiii

NATO okončao sedmogodišnju misiju obuke u Iraku

434views

NATO je okončao sedmogodišnju misiju obuke u Iraku u isto vrijeme kada se američki vojnici povlače iz zemlje nakon invazije 2003. godine kada je zbačen sa vlasti Sadam Husein.

Alijansa je saopštila u ponedjeljak da će okončati svoju misiju nakon neuspjelih razgovora sa iračkim zvaničnicima o produžetku programa zbog neslaganja u vezi sa pravnim okvirom u kome snage NATO djeluju u Iraku.

“Poštujemo odluke suverenog Iraka i pozdravljamo činjenicu da je Irak u potpunosti odgovoran za određivanje svoje budućnosti”, rekao je komandant misije obuke NATO potpukovnik Robert Kaslen.

Odluka je uslijedila nakon najave američkog predsjednika Baraka Obame u oktobru da će američki vojnici napustiti Irak do kraja godine, nakon što su propali pregovori o ostanku hiljada vojnika u ulozi instruktora u zemlji, jer su Amerikanci tražili pravni iminutet za svoje vojnike.

Američke snage prepustile su svoju posljednju vojnu bazu iračkim zvaničnicima u petak nakon formalne ceremonije čime je okončan devetogodišnji rat u Iraku.

Alijansa je pružala obuku iz oblasti kao što su logistika i policijski poslovi za iračke snage bezbjednosti sa oko 100 vojnika koji su obučavali oko 5.000 vojnika i 10.000 pripadnika snaga bezbjednosti u Iraku.

(Srna)