Vijesti

NATO: Odluka Ustavnog suda BiH korak ka ispunjavanju uslova za MAP

619views

NATO Štab Sarajevo pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.
“Takva odluka će pomoći uknjižbu nepokretne vojne imovine kao vlasništvo države BiH za potrebe Ministarstva odbrane BiH. Ovo će potaknuti nastavak procesa uknjižbe. Vladavina zakona i postupci izvršenja moraju se provoditi”, navodi se u dopisu NATO Štaba Sarajevo upućenom portalu Vijesti.ba.

Kako je precizirano, ova odluka Ustavnog suda BiH nije dovoljna za aktiviranje MAP-a, ali je korak ka ispunjavanju uslova iz Talina.

“U skladu sa jasnom porukom generalnog sekretara NATO-a tokom njegove posjete BiH u februaru ove godine, uknjižba 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništvo države ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za BiH”, potcrtano je u dopisu NATO Štaba Sarajevo.

Kao i uvijek, saveznici pažljivo prate dešavanja i pozdravljaju napredak u knjiženju nepokretne vojne imovine na državu.

“Istovremeno saveznici žele vidjeti da lideri BiH ubrzaju nastojanja ka ispunjavanju uslova koji su ministri vanjskih poslova NATO-a postavili u Talinu u aprilu 2010.godine kako bi se Akcioni plan za članstvo za BiH mogao aktivirati što prije“, kažu iz NATO Štaba Sarajevo.

(Vijesti.ba)