Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

NATO: Gadafijevi borci na rubu poraza u Sirtu

472views

Zapovjednici NATO-ovih operacija u Libiji vjeruju kako su snage odane pukovniku Moameru Gadafiju na rubu poraza u gradu Sirtu, što bi bilo veoma važno za saveznike, kako bi završili vojnu operaciju u toj zemlji, rekao je jedan dužnosnik američkoga ministarstva odbrane.

Ta je procjena predana i američkom ministru odbrane Leonu Panetti koji je u posjeti američkoj mornaričkoj bazi u Napulju. Ta je baza sjedište Šeste flote. Ministar je obaviješten o statusu zračnih operacija usmjerenih na zaštitu libijskoga civilnog stanovništva od napada Gadafijevih ljudi, rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Zapovjednici su Panetti iza zatvorenih vrata rekli da Gadafi, a ne zna se gdje je on, više ne zapovijeda raznim milicijama koje ga podupiru diljem zemlje.

Procijenili su da će u gradu Sirtu, posljednjem jačem uporištu snaga otpora novim libijskim vlastima, Gadafijeve snage biti poražene u roku od nekoliko dana ili sedmica, rekao je.

Poraz tih snaga u Sirtu bit će važan za odluku o završetku NATO-ove operacije koja obuhvaća nadzor zone zabrane letenja, zračne udare protiv snaga koje napadaju civile i pomorski embargo na oružje.

(Hina)