Vijesti

NATO: Broj trupa u Afganistanu bit će povećan na 16.000

800views

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako će broj vojnika saveznica i partnera u Afganistanu biti povećan sa 13.000 na 16.000.
Stoltenberg je u štabu Saveza govorio nakon zasjedanja Sjevernoatlantskog vijeća održane na nivou ministara odbrane uz prisustvo partnera iz NATO-ve misije ”Odlučna podrška”.

”Iako je situacija u Afganistanu i dalje teška, afganistanske snage bilježe napredak“, rekao je Stoltenberg.

Poručio je kako je NATO odlučan u nastavku podržavanja podrške afganistanskim snagama sigurnosti.

Rekao je kako su na sastanku razgovarali o broju NATO trupa u Afganistanu, finansijskoj podršci afganistanskim snagama, reformama i kontaktu sa Pakistanom.

”Broj trupa ‘Odlučne podrške’ u Afganistanu bit će povećan sa 13.000 na 16.000”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je kako 50 posto podrške ovoj misiji pruža SAD te da je 27 saveznica NATO-a obećalo povećanje svojih trupa u Afganistanu.

”NATO saveznice borbom protiv terorista u Afganistanu čine i svoje zemlje sigurnijima“, smatra Stoltenberg koji je dodao kako NATO saveznice i partneri i nakon 16 godina prisutnosti u Afganistanu, pružaju čvrstu podršku.

Istakao je i kako će nastaviti pružati materijalnu pomoć afganistanskim snagama sigurnosti, te da je predviđeno da finansiranje traje barem do 2020.

Stoltenberg je kazao kako će uspostavljanje mira i stabilnosti u Afganistanu doprinijeti uspostavljanju mira u čitavoj regiji.

Generalni sekretar NATO-a je dodao kako su zasjedanju prisustvovali i ministri odbrane Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i da su i te zemlje odlučile dati doprinos ”Odlučnoj podršci”.

(AA)