Vijesti

Nastavljeni protesti etiopskih Jevreja u Izraelu: “Nije zločin biti tamnoput”

548views

U nekoliko gradova Izraela i danas su održani antirasistički protesti povodom ubistva 19-godišnjeg mladića porijeklom iz Etiopije, kojeg je usmrtio policajac, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojni demonstranti, većinom etiopski Jevreji, okupili su se na ulicama Tel Aviva i Netanye uzvikujući slogane protiv izraelskih vlasti i rasizma.

Okupljeni u Tel Avivu uzvikivali su slogane “Rasizam ubija” i “Nije zločin biti tamnoput”, a potom su održali protestnu šetnju do Trga Rabin.

Na protestima u prijestolnici nije bilo nereda, dok je policija u Netanyi privela 6 demonstranata pod navodima da su narušavali javni red i mir.

U saopćenju izraelske policije se navodi da je tokom protesta etiopskih Jevreja prošle sedmice povrijeđeno 111 policajaca, a privedeno 136 demonstranata.

U Izraelu su i prethodnih dana također organizovani protesti nakon što je u gradu Kiryat Haim policajac, u vrijeme kada nije bio na dužnosti, otvorio vatru i usmrtio 19-godišnjeg Solomona Tekaha, izraelskog državljanina porijeklom iz Etiopije.

Prema izraelskim medijima, u sukobima s policijom od 1997. godine poginulo je ukupno 11 Etiopljana.

Izraelski državljani porijeklom iz Etiopije, kojih u Izraelu ima oko 135.000, nezadovoljni su odnosom vlasti prema njima i tvrde da su žrtve diskriminacije, rasizma i siromaštva.

Radi se o doseljenicima koji žive uglavnom u siromašnim krajevima zemlje, a svoje nezadovoljstvo često iskazuju na protestima.

(AA)