Vijesti

Nastavljeni antirežimski protesti u Egiptu

290views

Na poziv opozicionara nastanjenog u Španiji Muhammeda Alija u Egiptu su i sinoć u nekoliko gradova nastavljeni antirežimski protesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Opozicione medijske kuće i korisnici društvenih mreža javljaju da su antirežimski protesti održani i sinoć u gradovima Gizi i Beni Suveyfu.

Isti izvori javljaju da su protesti pod nazivom “septembarski ustanak“ održani u kvartovima na periferijama tih gradova i da su učestvovali uglavnom mladi demonstranti koji su uzvikivali slogane “Odlazi, Sisi“ i “Egipćani, zašto šutite?“.

Demonstranti su protestirali i zbog loše ekonomske situacije u Egiptu i najavljuju nastavak borbe za smjenu režima egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sissija.

Prorežimski egipatski mediji izvještavaju da je situacija u gradovima te zemlje mirna i da pozivi Muhammeda Alija nisu naišli na odziv demonstranata.

Na društvenim mrežama su objavljeni pak snimci na kojima se vidi sukob demonstranata i policije i kako policija koristi suzavce za rastjerivanje demonstranata.

Iako prorežimski mediji iz Kaira tvrde da se radi o starim snimcima, na jednom od njih ispisan je jučerašnji datum.

Slični protesti su u Egiptu održavani i u septembru prošle godine, a i tada je inicijator bio Muhammed Ali, opozicionar nastanjen u Španiji.

(AA)