Društvo i politika

Vjeronauka je jedna uspješna priča u zemlji velikih neuspjeha

665views

Piše: Nazif Horozović

Prvi kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke BiH održan je 03.12.2011 godine u Bosanskom kultrurnom centru u Sarajevu. Ovaj kongres je bio svojevrsni jubilej dvadeset godina od vraćanja vjeronauke u odgojno-obrazovni sistem. Dvadeset godina poučavanja, odgoja i rada sa mladim ljudima. Dvadeset godina ulaganja ogromnog truda od strane institucija Islamske zajednice, institucija države i samih vjeroučitelja, roditelja i djece. I da nije postojao niti jedan drugi razglog za organizaciju kongresa nego li obilježavanje ovog jubileja, bilo bi sasvim dovoljno.

Ideja o organizaciji kogresa

Vjeroučitelja iz Tuzlanskog kantona su 12. aprila 2009. godine organizirali susrete svih vjeroučitelja iz BiH sa reisu-l ulemom IZ-e u BiH dr. Mustafom ef. Cerićem i nakon toga se i javno i tajno pričalo o organizaciji sličnog događaja. Na susretu reisu-l uleme sa vjeroučitelja početkom ove godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, predložena je i konkretna ideja i način realizacije prvog kongresa vjeroučitelja islamske vjeronauke BiH.

Organizacioni odbor su činili predstavnici vjeroučitelja iz svih muftijstava Rijaseta IZ-e. Imali su za obavezu da pripreme organizaciju svih detalja vezanih za kongres. Na čelu organizacionog odbora je bio vjeroučitelj Begzudin Jusić iz Goražda.

Da nije vjeronauke ne bi bilo Bošnjaka

Kongres je podijeljen u dva dijela; protokolarni i radni. U protokolarnom dijelu, prije obraćanja visokih zvanica i gostiju, prikazan je dokumentarni film „Vjeroanuka u proteklih dvadeset godina“ Nedima Hrbata i Muhameda Halilovića, koji su na inicijativu organizacionog odbora napravili jedan izuzetno kvalitetan, zanimljiv i sadržajan film. On je imao za cilj predstaviti značaj vjeronauke za nastavnike, učenike, roditelje i širu zajednicu. Nakon izuzetno zanimljivog filma koji je oduševio, obratio se Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH. Predsjednik Izetbegović je istakao važnost prisustva vjeronauke u odgojno-obrazovnom sistemu BiH. Istakao je da su povici za ukidanje vjeronauke nerazumni i da se ne može načuditi ljudima koji pozivaju na tako nešto. Monsinjor Petar Jukić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, inače poznato lice u borbi za vjeronauku u proteklom periodu zahvalio se na pozivu i istakao da se osjeća veoma zadovoljnim i ponosnim što ispred sebe vidi toliko mladih i obrazovanih ljudi koji podučavaju vjeri. Također, u ime jevrejske zajednice se obratio prof. David Kamhi, pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo zbog svoga prisustva na tom veličanstvenom skupu. Vjeroučiteljima se obratio i Safet Softić, predsjednik Sabora IZ-e u BiH, koji je istakao da je Islamska zajednica izuzetno zainteresirana za potpunu integraciju vjeroučitelja u novi ustav Islamske zajednice. Prisutnima su se obratili i Vahid ef. Hadžić, glavni imam medžlisa IZ-e Split ispred vjeroučitelja Hrvatske, te dr. Hajrudin Balić u ime vjeroučitelja iz Srbije i Sandžaka. I na koncu, kongresu se obratio prof. dr. Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti (BANU). On je istakao važnost promicanja univerzalnih vrijednosti u društvu, a posebno kod učenika. „Razmišljao sam se, pitao i zaključio. Da nije bilo Bošnjaka obućara, mi bi hodali bosi. Da nije bilo Bošnjaka graditelja, spavali bi pod šatorima. Da nije bilo vjeroučitelja, ne bi ni bilo Bošnjaka.“ – istakao je dr. Muhić.

Važno je spomenuti da su na svečano otvorenje kongresa bili pozvani svi ministri obrazovanja, na svim nivoima vlasti, uključujući i federalnog ministra Damira Mašića i ministra iz Sarajevskog kantona Emira Suljagića. Mašić se obećao javiti i na tome je ostalo, a Suljagić je zaželio uspješan rad kongresa, ali zbog preuzetih obaveza se nije mogao pojaviti.

Naučni pristup daleko od politikanstva

Nakon kratke pauze, nastavljen je rad kongresa. Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić govorio je o zakonskim okvirima koje je donijela država BiH na svim nivoima vlasti i međunarodnim aktima koji govore o pravu na vjersko obrazovanje u postojećim školskim sistemima.

Sarajevski muftija mr. Husein ef. Smajić je govorio o tradiciji vjeronauke u školama u BiH, te o zainteresiranosti Islamske zajednice za vjeronaukom i vjeroučiteljima u školama, što su do sada i dokazivali.

Dr. Ahmet Alibašić je u svom posebno nadathnutom izlaganju govorio o veoma bitnim tezama vezanih za vjeronauku. Od pluralnog društva i vjerskog obrazovanja, od vjerskog opisemenjavanja i njegove važnosti u svijetu koji ne posjeduje vjersku pismenost itd.

Vjeroučiteljica Emina Grabus je predstavila briljantno istraživanje o statusu vjeroučitelja u školi, zbornici, učionici i cjelokupnoj zajednici. Ona je intervjuirala direktore škola, roditelje, učenike i druge koji ih okružuju i rezultati su bili više nego impozantni.

Dr. Izet Pajević, roditelj iz Tuzle je govorio zašto on kao roditelj šalje svoju djecu na vjeronauku. Istakao je važnost odrastanja djece u potpunom socijalnom, duhovnom i tjelesnom spokoju. Naglasio je koliko je bitno da dijete stekne i duhovnu ili vjersku naobrazbu u procesu formiranja zdrave ličnosti djeteta.

Izlaganja izlagača su bila usmjerena ka vjeronauci, vjeroučitelju i okolnostima u kojima se vjeroučitelj kreće. Na kongresu nije bilo trača, prozivanja nevinih, govora o onima ili ovima. Vjeroučitelji su na kongresu govorili o sebi i istakli da ubuduće insistiraju da tako i bude, tj. da oni govore o sebi i o svim eventualnim problemima. Posebno je važno naglasiti da će se sva izlaganja na Kongresu moći pogledati na glavnoj stranici Rijaseta IZ-e, a biće odštampan i zbornik radova, tako da će se svi oni koji su govorili o kongresu kao nekom sijelu, a ne o jednom ozbiljnom naučnom skupu, posebno zacrveniti, ako obraza imaju.

Islamska zajednica stoji iza Islamske vjeronauke

Na samom kraju predsjednik organizacionog odbora prvog kongresa vjeroučitelja islamske vjeronauke prof. Begzudin Jusić je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli što kvalitetnijoj realizacije nastave vjeronauke. Istakao je spremnost vjeroučitelja da budu bolji dio našeg društva i naglasio da vjeroučitelji vide sebe u Islamskoj zajednici kao svojoj kičmi na koju se oslanjaju, ali i koju štite i čije interese zastupaju.

Potom je prof. Jusić u ime svih vjeroučitelja uručio priznanje reisu-l ulemi za poseban doprinos u očuvanju i organizaciji vjeronauke.

Potom se kongresu obratio reisu-l ulema dr. Mustafa ef. Cerić. On je istakao važnost ovog događaja i zahvalio se organizacionom odboru na veoma kvalitetnoj organizaciji. Istakao je kako Islamska zajednica nikada nije bila jedinstvenija oko nečega kao što je jedinstvena oko vjeronauke. Reisu-l ulema se zahvalio istaknutoj bosanskoj ulemi i velikim vjeroučiteljima koji su svojim ogromnim trudom doprinijeli očuvanju islama na ovim prostorima.

Reisu-l ulema je na kraju proučio dovu, istu onu dovu koju je zabilježio imam Gazali u svome djelu „Sinak moj“, posvećujući posebnu pažnju u svome govoru djeci i roditeljima, koji daju nemjerljiv doprinos u očuvanju vjeronauke.

Reisu-l ulema je ujedno i generalni sponzor ovog kongresa i osoba koja je dala nemjerljiv doprinos u samoj realizaciji istog.

Zaključci kongresa i deklaracija

Na kongresu je ponuđena i usvojena deklaracija vjeroučitelja islamske vjeronauke BiH. Ova deklaracija i kongres u potpunosti ne bi bili potpuni da se nisu javila budna srca vjeroučitelja koji su perdložili da se posebno naglasi podrška vjeroučiteljima u Srbiji i Sandžaku, te da se osudi svako miješanje i zloupotreba od strane režima u Srbiji u rad vjeroučitelja.

Na Kongresu su usvojene i sljedeća tri zaključka:

  1. Dajemo punu podršku autentičnim vjeroučiteljima, predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, odnosno Sandžaku.
  2. Osuđujemo svako miješanje politike u odabir podobnih vjeroučitelja u Republici Srbiji.
  3. Poručujemo kolegama u Republici Srbiji da nisu sami i da uvijek mogu računati na našu pomoć i podršku.

Usvojena deklaracija sadrži stavove vjeroučitelja o duhovnoj, etičkoj, društvenoj i kulturnoj dimenziji vjere. Također, vjeroučitelji se u njoj zavjetuju da će promovirati znanje i moral kao dva temeljna načela za uspjeh na oba svijeta, da ćemo promovirati mir, suživot i tolenraciju, da ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti protiv svih vidova diskriminacije… itd. Deklaracija je već prevedene na neke strane svjetske jezike i biti će prezentovana raznim ambasadama koje imaju svoje sjedište u Sarajevu.

Smišljeno ignoriranje ili zaista beznačajna stvar?

Okupljanje 800 ljudi  zbog plemenitog cilja, zbog umnih glava koji su govorili i slušali, zbog izuzetno važnih tema koje su prezentovane… za mnoge naše medije je bila trivijalna informacija. Neki su se ponijeli kao da se ništa nije ni desilo, a neki kao da čitaju vremensku prognozu. Ovdje moram istaći Dnevni Avaz, Radio Bir, Rijaset.ba, Hrvatsku radio-televiziju (HRT), TV Sarajevo, Hema tv, agenciju Fena, IslamBosna.ba, Bosnjaci.net i druge medije koji su fer, korektno i sa posebnom pažnjom pratili rad kongresa kao posebnog događaja. Federalna tv je imala dva lica. Jedno lice je bilo dan prije kongresa gdje su napravili fantastičan prilog o vjeronauci i kongresu. Već sutra, kada su vidjeli sve što su vidjeli, kao da se više nisu mogli kontrolisati. Kongres vjeroučitelja je kriv zbog toga što postoje radikali, što postoje invalidi, što je podmetnut požar u Stocu i što neki u Tešnju nisu klanjali džumu… za neformiranje vlasti i za sve je kriv kongres vjeroučitelja. Od toliko prekrasnih izjava svih gostiju koji su dali za medije, ništa od toga dotična gospoda nije objavila osim riječi izvađene potpuno van konteksta u kojima reisu-l ulema kaže: „Hvala i vama!“

Ovo je pokazatelj da mnogi vole medijski pratiti islamsku zajednicu i muslimane samo po skandalima, terorizmu i nekim glupostima. Ali, kada je u pitanju nauka, obrazovanje, odgoj, školstvo… to nije događaj ni kada se zbog toga okupi 800 ljudi. Još indikativnije je što naša državna televizija koja je prihvatila sponzorstvo se nije udostojila napraviti niti prilog, a HRT je pratila kongres i napravila jedan veoma lijep i hvale vrijedan osvrt na kongres.

Daleko od toga da je nama njihov nedolazak, neobjektivnost i ignorantnost pokvarilo raspoloženje. Naprotiv, uživali smo u svakoj sekundi ovog historijskog događaja i odaslali više nego jasnu poruku svima koji nam nisu pridavali nikakav značaj i nisu uzimali za ozbiljno ono što vjeroučitelji punih dvadeset godina rade.

Ovaj kongres je sigurno početak pisanja jedne nove historije i jednog potpuno novog pristupa! Neka nam Bog dragi bude na pomoći!

 

Saff br. 306.


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865