Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Porodica

Nasilje nad djecom u porodici

1.32Kpregledi
Piše: Hanan Sewwan         Preveo: Damir Muratović

Porodično nasilje nad djecom postalo je ozbiljan problem koji je u stalnom porastu. Ono ima veoma opasne posljedice koje se nagomilavaju u djetetovoj duši do te mjere da mogu da je unište i promijene njegovo bezbrižno djetinjstvo. Nasilje nad djecom oduzima proljeće njihovog života i bezobzirno trga ruže njihovih bašti.

Dijete je puno radosti i sreće, nada i očekivanja, i svaki vid nasilja narušava njegov bezbrižni svijet nadanja i radosti. Koliko smo samo puta mogli čuti za tužne i tragične priče o nasilju čije su žrtve zajedno i djeca i roditelji.
Postoji više vidova i vrsta porodičnog nasilja nad djecom od kojih svaki potpada pod istu kvalifikaciju nasilja; negativni učinci jednih su opasniji od drugih i u dugoročnom i u kratkoročnom pogledu.
 
Oblici porodičnog nasilja nad djecom:
 
1.Batinanje (udaranje) je jedan od oblika nasilja nad djecom. Neki ljudi tuku djecu da bi ih kaznili i odgojili, zbog nekog lošeg djela koje su učinili. Nažalost, batinanje ne donosi nikakvu korist, čak štaviše, čini dijete još zločestijim i povećava njegov inat i prkos. Drugima batinanje koristi kao ispusni ventil, da se malo opuste i rasterete i istresu svu srdžbu iz sebe, a žrtva je dječije nježno tijelo.
2.Govor koji vrijeđa dostojanstvo i čast; neka djeca slušaju od svojih roditelja vrlo grub i oštar govor koji, poput oštre sablje, vrijeđa njihovu čast i ponos, ostavljajući u dječijoj duši duboke rane koje danima ne zacjeljuju.
3.Kazna zabranom i uskraćivanjem, a naročito uskraćivanjem nježnosti i pažnje prema djetetu. Da bi ga kaznili, neki ljudi, na duže vrijeme, djetetu uskraćuju njegove osnovne potrebe, što, naravno, snažno utječe na njega. Uskraćivanje pažnje i nježnosti je, vjerovatno, najbolniji vid kažnjavanja, jer nježnost koja se pruža djetetu je osnova i temelj u njegovom odgoju i formiranju ličnosti. Njenim uskraćivanjem, dijete gubi jedan važan i nezamjenjiv elemenat svoje ličnosti. Istina je da se zabranama i uskraćivanjem postiže efekat kazne, međutim, moramo dobro znati kako da određenim vidom kažnjavanja odgojimo dijete i popravimo njegovo ponašanje, bez nasilja i ne ostavljajući negativnog traga na samo dijete i njegovu psihu.
4.Pravljenje razlike u ophođenju jeste vid nasilja usmjeren prema jednom djetetu, koji ima opasne posljedice na dijete nad kojim se sprovodi ta kazna kao i na ostalu djecu od kojih je ono odvojeno.

Posljedice nasilja nad djecom u porodici:
 
Potvrđeno je i poznato da svaki postupak ima svoje posljedice.Tako i samo nasilje koje se sprovodi nad djetetom ima svoje negativne i duboke posljedice koje će osjetiti svako ko je imao dodira sa njim. Ako bismo htjeli napraviti poređenje između dva djeteta od kojih je jedno odgajano na zdrav način, bez nasilja, i drugo nad kojim je sprovođeno više oblika nasilja, uočili bismo ogromne razlike među njima i vidjeli bismo da ono koje je osjetilo neki od vidova nasilja nad sobom, ima mnoštvo psihičkih problema. Neke od najnegativnijih posljedica nasilja su:

1.Dijete gubi samopouzdanje i postaje zbunjeno i smušeno, bez imalo vjere u sebe.

2.Nasilje sije strah u djetetovom srcu, i taj strah vremenom ovlada djetetom, tako da ono pod utjecajem straha počne mnogo griješiti i gubiti moć koncentracije i ispravnog razmišljanja.

3.Dijete koje trpi nasilje, slabe je ličnosti i u podređenom je položaju među svojim vršnjacima i drugovima; u većini slučajeva, ono trpi nasilje i od njih zbog toga što nema samopouzdanja i vjere da je u stanju da se samo brani, i vrlo je teško popraviti prethodno razorene i uništene stvari u dječijoj duši.

4.Postoji velika mogućnost da će ova djeca patiti od mnogih duševnih bolesti poput depresije, duševne uznemirenosti, nestabilnosti i drugih.

5.Dijete ne zaboravlja prizore i scene nasilja. One ostaju u njemu, rastu sa njim ostavljajući trag na njegovu ličnost.

6.Nasilje utječe na dijete i ostavlja svoje korijene u njegovoj duši. Ono će u budućnosti postati glava porodice i postoji velika mogućnost da, ono nasilje koje je ono preživjelo na sebi, primijeni na svojoj djeci, ili u obrnutom slučaju, da im da punu slobodu, ne koristeći nikakav vid strogosti prema njima, jer mu nije drago da mu djeca pate od onoga od čega je on patio. Međutim, i uživanje potpune slobode, donijet će, također, njegovoj djeci mnoge probleme koji opet, u svojoj osnovi, proističu iz nasilja koje je otac doživio na svojoj koži ranije, što ga je nagnalo da svojoj djeci da apsolutnu slobodu koja će ih iskvariti.

7.Nasilje rađa prijezir i mržnju u srcu onoga nad kojim se ono sprovodi. Stoga možemo naći neke porodice u kojima nema nikakve međusobne porodične povezanosti, čak štaviše, djeca su otuđena i razjedinjena, i ne osjećaju nikakvu ljubav i poštovanje prema svojim roditeljima zbog toga što ni oni prema njima nisu milostivi i saosjećajni, već grubi i nasilni, i nažalost imamo mnoge druge slične primjere.

8.Nasilje ponekad nagna djecu da se osvete svojim roditeljima nečim što oni vole ili da ih svjesno i ciljano osramote. Tako npr. da bi uzvratilo na učinjeno mu nasilje, dijete želi da ukalja ugled porodice pa svjesno i namjerno ukrade. Ono ne želi da krade, nego hoće da se osveti svojim roditeljima nanoseći im poniženje i kaljajući im ugled na ovaj ili na neki drugi način, ovim ili onim postupkom i djelom koje je u stanju da učini.

9.Opći neuspjeh i duhovna klonulost koja kroz život prati dijete nad kojim se čini nasilje uveliko je raširena pojava i jedna od posljedica nasilja. Može se manifestovati i trajati tokom djetetovog školovanja ili pri ostvarivanju društvenih veza i tome sl. Ovaj neuspjeh i malodušnost uništava budućnost i prosperitet djeteta, a naročito ako je ono samo ubijeđeno u svoj vlastiti neuspjeh i beskorisnost.
Naša djeca su naša krv i dio nas, i oni su emanet obješen o naše vratove. Tačno je da su to ”naša djeca”,  ali Allah je njihov Vlasnik i Stvoritelj, a ne mi. Za naše postupke prema njima bit ćemo pitani na Dan kada će od koristi biti samo dobra djela.
Odvajkada je poznato da se zlo zlim vraća. Sigurno je da, ako prema našoj djeci lijepo postupamo i lijepo ih odgojimo, uživat ćemo u njihovim hajratima i dobru prije njih samih, a ako prema njima budemo loši i naopako ih odgajamo, posljedice toga ćemo mi, prije njih, sami osjetiti, a ima li goreg postupka od nasilja prema djetetu. Ako se roditelji prema djetetu ophode nježno i sa ljubavlju, čitava porodica će uživati predivne i veličanstvene rezultate jednog takvog odnosa.
 

Prvi put objavljeno: utorak, 10 Veljača 2009 10:00