Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Napetost između S. Arabije i Egipta prekinuta bogatim dočekom Mursia

321views

Saudijska Arabija u četvrtak je priredila raskošan doček egipatskom predsjedniku Mohamedu Mursi, a analitičari smatraju da je to znak da najbogatija arapska zemlja želi stare napetosti ostaviti u prošlosti te sarađivati s novim predsjednikom Egipta.

Radi se o prvoj Mursijevom službenoj posjeti otkad je izabran u junu. Mursi, pripadnik utjecajnog pokreta Muslimanska braća koji je dugo imao napete odnose sa Saudijskom Arabijom, stigao je kasno u srijedu u Džedu, ljetno sjedište saudijske vlade.

Saudijska Arabija imala je snažne veze s bivšim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, ali prijem koji je kralj Abudulah priredio Mursiju pokazatelj je da kraljevina želi započeti novo razdoblje odnosa, kažu analitičari.

Odnosi dviju zemalja nakratko su se pogoršali u aprilu kada je Rijad opozvao ambasadora iz Kaira, nakon prosvjeda pred ambasadom oko hapšenja egipatskog advokata u Saudijskoj Arabiji.

(Hina)