Vijesti

Napad na džamiju je kao napad na državu Francusku

511views

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Valls osudio je napade na muslimane koji se u posljednje vrijeme često dešavaju, kazavši kako je “svaki napad na džamiju i napad na Republiku Francusku”, javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Napad na džamiju smatra se napadom na Republiku Francusku”, kazao je Valls.

Obračajući se na skupu koji se svakog ljeta održava u organizaciji Socijalističke partije Francuske, Valls je kazao da napadi protiv islama i muslimana nisu dobrodošli u Francuskoj.

Podsjetivši na riječi aktuelnog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji je kazao da je “islam kompatibilan sa demokratijom”, Valls je poručio da će biti nastavljene aktivnosti u okviru borbe protiv napada na islam i muslimane u Francuskoj.

Na kraju je napomenuo da je napad na pokrivenu ženu na ulici ili napad na džamiju, ustvari, i napad na Francusku kao državu.

Inače, muslimani Francuske su često meta napada i diskriminacije, a nedavno je u francuskom gradu Lavalle dvadesetgodišnja francuska državljanka zaustavljena, a potom privedena u policijsku stanicu radi daljeg ispitivanja, jer se u javnosti pojavila pokrivenog lica.

U tom gradu je to prvi slučaj nakon što je stupio na snagu kontroverzni zakon iz 2011. godine.

Francuska je postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila nošenje nikaba ili burke u vladinim zgradama, javnim ustanovama, na ulicama i u kulturnim i sportskim objektima.

Mladoj francuskoj državljanki prijeti novčana kazna “treće klase” u iznosu od 450 eura.

(AA)