Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Namaz

Namaz u potkošulji koja nije previše otvorena?

566pregledi
  
Pitanje: Da li se može klanjati u potkošulji koja nije previše otvorena? Inače, u kojoj odjeći muškarac može klanjati?

Odgovor: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji prenose imami El-Buhari i Muslim, kaže: ”Neka niko od vas ne klanja u jednoj haljinci a da na svome ramenu nema ništa (prebačeno).“

”Aatiq” u šerijatskoj terminologiji označava prostor ramena izmeðu pleća i vrata. Stoga, potkošulja, ukoliko u cijelosti ne pokriva ramena i pleća, ne zadovoljava opis izrečen u spomenutom hadisu.

Svi učenjaci slažu se da je propisano pokriti ramena prilikom obavljanja namaza. Imam Ahmed smatra da je obaveza barem jedno rame pokriti, i to samo u farz-namazu, te to postavlja kao uvjet ispravnosti namaza. Većina učenjaka, a i ostala trojica imama, smatraju da pokrivanje ramena nije stroga obaveza, već da je obaveza pokriti ono što se smatra avretom za muškarca u namazu, a ramena nisu avret. Znači, ostali ove riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, razumijevaju u smislu pokuðenosti, a ne u smislu stroge zabrane.

Minimum koji muškarac dok je u namazu mora pokriti jeste od iznad pupka do ispod koljena.

Na osnovu rečenog zaključujemo da je obavljanje namaza bez pokrivenih pleća i ramena mekruh (pokuðeno), ali da se ne dovodi u pitanje ispravnost namaza. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Emir Demir