PITANJA I ODGOVORI

Namaz osobe (trudnice) koja može stajati u namazu, a ne može činiti ruku i sedždu?

8.3kviews

Pitanje: U drugom sam stanju, skoro sam imala bolove u stomaku i doktorica mi je rekla da trebam više mirovati. Ja sam i dalje klanjala stojeći, međutim, sad me stomak više i ne boli, ali je doktorica rekla da sad klanjam sjedeći zbog pregibanja (kao ruku i sedžda), da mi ne bi naškodilo i pogoršalo situaciju, bar neko vrijeme dok mi se ne poboljša stanje, inšallah. Sad ne znam da li da cijeli namaz klanjam sjedeći na stolici ili da ga klanjam pola stojeći, a pola (ruku i sedždu) da sjedim na stolici. Ne predstavlja mi ono malo stajanja problem, nego samo pregibanje.

Odgovor:Uvažena sestro u vjeri, ako je stanje takvo kakvim ste ga opisali, onda je vama obaveza da onaj dio namaza koji doista možete klanjati stojeći, tako i klanjate.

Kada islamski učenjaci govore o namazu bolesnika, spominju jedno veoma korisno pravilo, a koje važi za osobe koje zbog bolesti i stanja u kojem se nalaze ne mogu da obave samo jedan (temeljni) dio namaza, a ostali dio namaza mogu klanjati normalno, a koje glasi: Oni ruknovi (temelji) namaza koji se ne mogu činiti zbog bolesti, činit će se shodno mogućnosti, a ostali ruknovi će se činiti onako kako je i propisano.

Poznati islamski enciklopedista Ibn Kudama, Allah mu se smilovao, kazao je: “Osoba koja može stajati u namazu, a onemogućena je da čini ruku ili sedždu, obaveznost stajanja ne pada s nje, pa će klanjati stojeći, a ruku obavljati išaretom, potom će sjesti i išaretom obaviti sedždu. Ovo je još stav i imama Šafije.” (El-Mugni, 2/107)

Dakle, ovakav je propis ako vam, kao što ste konstatirali, stajanje u namazu ne šteti.

Savjetujem vam da se konsultirate s doktoricom i da pojasnite propis vjere o spomenutom pitanju, pa ako potvrdi vašu tvrdnju da vam to ne šteti, onda nastavite da činite onako kako smo pojasnili u odgovoru.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin