Vijesti

Nakon razbijanja lustera jutros Hamidija džamija gađana pivskim flašama!

706views

Jutros, 2. septembra 2015. osvanula je razbijena pivska flaša u ćošku pod munarom – pokraj ograde džamijskog trijema Hamidija džamije u Mrkonjić Gradu, piše novinska agencija Patria.

Inače, huligani su i jučer oskrnavili ovu džamiju kada su nepoznate osobe razbile dva lustera na ulazu u džamiju. A, jutros vjernici su opet ostali u šoku.

Jedan od sagovornika agencije Patria rekao je da ovo nije prvi put da barbari skrnave ovu džamiju, koja je obnovljena 2007. godine.

– Na srpskim vlastima je da otkriju počinitelje, da njihova imena javno obznani, te da ih sud primjereno kazni. U međuvremenu – i predsjednica Odbora IZ, mogla bi se oglasiti osudom učestalih vandalizma i insistirati na temeljitoj istrazi i oštrom kažnjavanju vandala…. Isto to važi i za udruženja i klubove prognanika iz Rike i grada – kaže sagovornik Patrije.

U ovom nekad dominatno bošnjačkom dijelu grada džamiju su srušile srpske vlasti u novembru 1992. godine, nakon čega su je Bošnjaci ponovo obnovili 15 godina kasnije.

Džamija je poznata i kao Rička džamija, po starom dijelu grada koji se zove Rika.

– U Rici danas živi tek nekoliko bošnjačkih porodica. Nakon jutrošnjeg napada na džamiju objašnjavaju da su uznemireni. Šteta nije velika, ali je poruka nedvosmislena, a to je da tamošnje srpske vlasti Bošnjake ne žele u Mrkonjić Gradu, piše Patria.

(NAP)