Vijesti

Nakon Manbija, SDF najavio bitku za Al-Bab

367views

Koalicija kurdskih i arapskih boraca koji se bore protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji uz podršku Sjedinjenih Država, najavili su da namjeravaju potjerati skupinu iz grada Al-Baba, nakon što su osvojili bivše pobunjeničko uporište Manbij.

“Danas objavljujemo osnivanje Vojnog vijeća Al-Baba za oslobođenje stanovnika grada od plaćenika ISIL-a, poput Vojnog vijeća koje je oslobodilo Manbij”, navode u saopćenju Sirijske demokratske snage (SDF), dva dana nakon što su iz tog grada potjerali posljednje pobunjenike, prenosi Hina.

Grad Al-Bab se nalazi pedesetak kilometara jugozapadno od Manbija.

“Obećajemo našem narodu da ćemo raditi na oslobođenju Al-Baba i regije uz podršku naroda, kao i svih demokratskih snaga, uključujući međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a koju vodi Washington”, navodi se u saopćenju koje precizira da će novo vijeće obuhvaćati sedam frakcija.

Poziv međunarodnoj koaliciji

“Pozivamo međunarodnu koaliciju da nas podrži u borbi za oslobođenje naše zemlje i naše braće od terorista ISIL-a”, nastavlja se u tekstu.

Nakon više od dva mjeseca borbi uz podršku američkih zračnih napada, Sirijske demokratske snage (SDF) su zauzele Manbij, čime su pripadnici ISIL-a izgubili ključnu prometnicu za prebacivanje ljudi, oružja i novca između Turske i područja koja kontrolira u Siriji.

Osnovan u novembru 2015. SDF, koalicija kojom dominiraju sirijski kurdski borci, potjerao je ISIL iz nekoliko mjesta i gradova u pokrajini Hasake.

Washington smatra SDF najučinkovitijom snagom u borbi protiv ISIL-a.

(Agencije)