Stanje u Siriji

Najžešći okršaji u Damasku: Ubijeno najmanje 77 osoba

510views

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopćıo da je u jučeranjım operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika širom Sirije poginulo najmanje 77 osoba.

U saopćenju se navodi da je sirijska vojska, odana režimu predsjednika Bashara al-Assada, koristila svu raspoloživu zračnu i kopnenu artiljeriju, a da su najžeči napadi bili u glavnom gradu Damasku i njegovim provincijama, gdje je život izgubilo 36 osoba. U Halepu je poginulo 15, Homsu sedam, Deri šest, Hami pet, Rakki tri, Deyru’z Zoru dvije, te po jedna osoba u gradovima Haseki, Kuneytri i Idlibu.

Revolucionarno vijeće Sirije javlja da se borbe između režimske vojske i pobunjeničkih snaga Oslobodilačke vojske Sirije nastavljaju nesmanjenim intenzitetom u većini sirijskih gradova, a da je Assadova vojska žestoko bombardirala dijelove Homsa koje pod kontrolom drže pobunjeničke snage.

S druge strane, sirijska novinska agencija SANA saopćava da su sirijske snage sigurnosti nanijele teške udarce naoružanim “terorističkim” grupama u većim gradovima zemlje.

(Anadolija)