Vijesti

Na slavi u Srebrenici veličani Mladić i Karadžić

473views

U poslijepodnevnim satima u Srebrenici u dvorištu Pravoslavne crkve “Pokrova presvete Bogorodice” obilježen je pravoslavni praznik “Preobraženja Gospodnjeg”.

Tom prilikom izvođene su pjesme čiji stihovi veličaju ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića, što je kod žrtava genocida prouzrokovalo novu bol i patnju prisjećajući se na ono što se desilo 1995.godine.

Iz dvorišta crkve čule su se pjesme sadržaja:

„Stara majka traži sina svoga. Otišla je đeneralu Draži, đeneralu đe je moje dijete, čuvaju ga Srpske bajonete”. Između ostalog vrijeđane su žrtve genocida i nazivane raznoraznim pogrdnim imenima.

– To je uvrijedilo žrtve genocida i dobar je pokazatelj Međunarodnoj zajednici gdje mi živimo, što i dan danas nagrađuju zločince, kazala je za Agenciju FENA Hatidža Mehmedović predsjednica udruženja „Majke Srebrenice”.

Srebrenička policija nije reagovala na ovu provokaciju.

Pravoslavna crkva koja se nalazi u centru Srebrenice i ranije je bilo mjesto s kojeg su dolazile različite vrste provokacija kako za vrijeme obilježavanje godišnjice 11.jula tako i kroz zloupotrebu vjeskih praznika za širenje među nacionalne mržnje.

(Vakat.ba)