Vijestiiiiii

Na jugu Jemena ubijena 103 vojnika

361views

altNajmanje 103 jemenska vojnika poginula su u nedjelju u napadu al-Qaede u Kudu, u južnoj pokrajini Abyan, po novim podacima objavljenim u ponedjeljak.

“Bilans se popeo na 103 ubijenih vojnika, jer je nekoliko ozlijeđenih podleglo ozljedama”, rekao je predstavnik vojne bolnice u Adenu, revidirajući dosadašnju brojku od 78 poginulih.

“To je bio masakr”, navode iz Jemenske vojske, prenosi AFP.

Sukob je izbio u nedjelju, zapadno od prijestonice provincije Abyan na jugu Jemena, koji kontroliraju pobunjenici od maja prošle godine.

U saopćenju jemenskog ministarstva odbrane navodi se da je sukob počeo kada su pobunjenici aktivirali dvije automobil-bombe kod vojne ispostave u oblasti Kud, južno od Zinjibara.

Zatim su sukobi ekskalirali i proširili se i primakli predgrađima grada Zinjibara, koji po opsadom drže pobunjenici poznati kao Ensarije šerijata.

Novi jemenski predsjednik Abd-Rabbu Mansour Hadi proglasio je borbu protiv al-Qaede prioritetom svojeg dvogodišnjeg mandata.

No, na sam dan polaganja zakletve, 25. februara, ta je mreža u Mukali na jugoistoku zemlje ubila 24 vojnika elitne Republikanske garde.

Napadi al-Qaede otada su sve češći, a kulminirali su u nedjelju napadom u Kudu.

(AJ Balkans)