Vijesti na Minberu

Na ahiret preselio poznati šejh, Salih El-Husajn, rahmetullahi alejhi

831views

Minber.ba – U subotu 24. 06. 1434.h (04.05.2013.) u večernjim satima na ahiret je preselio poznati da’ija, šejh Salih bin Abdurrahman el-Husajn, član Vijeća velikih učenjaka u Saudijskoj Arabiji i bivši predsjednik  Uprave  poslova u El-Mesdžid El-Haramu u Mekki i Poslanikovoj džamiji u Medini. Živio je nepunih 85 godina.

Zvanična vijest o smrti šejha je došla iz kraljevskog kabineta u kojoj se cijelom islamskom ummetu sa žaljenjem saopćava da su izgubili velikog učenjaka a dženaza namaz je bila najavljena za nedjelju u džamiji Radžihi u Rijadu.

Uz članstvo u Vijeću velikih učenjaka, i predsjedavanje Upravom poslova  u dvije svete džamije u Mekki  i Medini, šejh je vodio i Centar za nacionalni dijalog Kralj Abdualziz, bio je član Vijeća ministara Saudijske Arabije i obnašao je znatan broj drugih državničkih funkcija u Kraljevini. Pored svega uzeo  je učešće i u radu mnogih udruženja i humanitarnih organizacija.

Važno je spomenuti da je šejh bio poznat po svojoj skromnosti i ljubavi prema humanitarnom radu, kao i služenju islamu i muslimanima uopćeno.

Dobio je internacionalnu nagradu Kralj Fejsal  za svoj trud na polju islamskog misionarstava, humanitarni rad i širenje ideje srednjeg puta i umjerenosti  u muslimanskoj zajednici.

Molimo Allaha dželle še’nuhu da šejha Saliha El-Husajna obaspe svojom milošću i uvede u džennetska prostranstva! Amin!