Vijestiiiiii

Na aerodromu u Beču uhapšen general Jovan Divjak

480views

Srbijanski progoni heroja odbrane BiH se nastavljaju! Na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisalo Specijalno tužilaštvo za ratne zločine država Srbije u slučaju “Dobrovoljačka ulica” penzionisani brigadni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak oko 20.30 sati na Aerodromu u Beču.

Uzimanje otisaka

Informaciju o hapšenju jednog od najpopularniji ratni generala i bivšeg pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije BiH sinoć je za “Dnevni avaz” potvrdio ministar vanjskih poslova BiH. Kako saznajemo, austrijski policajci su sinoć uzeli otiske prstiju Divjaku da bi utvrdili njegov identitet.

General Divjak zadržan je tačno godinu i dva dana nakon nezakonitog hapšenja ratnog člana Predsjedništva BiH akademika prof. dr. Ejupa Ganića!

– Mogu da kažem da je general Divjak zadrža na Aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice. Mi smo odmah dali nalog našoj ambasadi u Beču da mu pruži punu konzularnu zaštitu. Ambasador Hrle i suradnici odmah su otišli na lice mjesta i bili su cijelo vrijeme uz generala Dvijaka. On je odveden u pritvorsku jedinicu. Sutra ujutro (danas, petak) će biti izveden pred sudiju i onda ćemo znati po kojim osnovama se tereti i zašto zadržan – kazao je ministar Alkalaj za “Avaz” sinoć nešto iza ponoći.

Nadalje, Alkalaj je istakao da će se Ministarstvo učiniti sve da se general Divjak “oslobodi jer su sve  optužbe neosnovane”.

– Interpol je na svojoj zadnjoj Generalnoj skupštini obustavio sve potjernice koje nemaju podršku zemlje čiji je ta osoba državljanin. Stoga mislim da bi general Divjak trebao biti pušten. Naš ambasador će raditi na tome. Ne znam kakav će rezultat biti – istakao je Alkalaj.

U porodici generala Divjaka sinoć nam nisu željeli potvrditi, niti demantirati da je on uhapšen.

– Javio se oko 20 sati i rekao da je stigao na odredište. Jovan je, inače, putovao u Italiju… Ne znam više ništa, ništa vam ne mogu reći… – kratko nam je odgovorila vidno uznemirena supruga.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak, također, je dobio potvrdu da je general Divjak zadržan na Aerodromu u Beču. Na pitanje zašto se nakon slučaja Ganić i Ilije Jurišić, pa i Tihomira Purda, nastavlja pravni teror Srbije, ministar Čolak sinoć nam nije mogao precizno odgovoriti.

– U državama regiona, posebice gdje postoji sporazum, postoji izvanredna prilika da se sve te tjeralice povuku i da se predmet ustupi zemlji u kojoj se ta osoba nalazi. To bi bio dobar potez i jedini izlaz. Također, to je bio cilj i smisao ovog ugovora. Nažalost, dešava se što se dešava…  – istakao je Čolak.

Ništavne rezolucije

Na pitanje kako je moglo doći do hapšenja kada je  Generalna skupština Interpola u novembru prošle godine usvojila je rezoluciju kojom se sprječava raspisivanje takozvanih “crvenih potjernica” za ratne zločine bez saglasnosti matične zemlje osumnjičenog na kojeg se potjernica odnosi, Čolak je dodao kako pretpostavlja da se radi o potjernicama koje su ranije raspisane.

– Naravno,  sve ovo govorim uvjetno. Jako mi je teško govoriti… Vidjet ćemo što će se dalje dešavati. Svakako ću u okviru suradnje sa državama regiona pokušati riješiti ovu stvar. Dakako, ono što je moguće – rekao je Čolak.

Trebao održati predavanje

Edin Bećarević, tehnički sekretar udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, čiji je general Divjak direktor, kazao nam je da je general putovao u Italiju, gdje je trebao održati predavanje.

Potvrdio nam je da je on zadržan na bečkom aerodromu i da je sproveden do tužiteljstva. Istakao je da će se danas znati zbog čega se ovo desilo, ali da se pretpostavlja da je riječ o slučaju “Dobrovoljačka”.

Uključio se i Incko

U cijeli slučaj sinoć se uključio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. On je za “Avaz” potvrdio da prikuplja informacije i da će učiniti sve što bude potrebno kako bi se na ispravan način riješio slučaj Divjak.
Srbija nas još proganja

Halilović: Izigravaju policajca

U sinoćnjim prvim reakcijama nakon hapšenja generala Jovana Divjaka, naši sagovornici izrazili su ogorčenost, ali i razočarenje zbog nemoći države BiH da se odupre teroru i manipulacijama Srbije.

Penzionisani general Armije RBiH i prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović kazao je za “Dnevni avaz” da je bijesan zbog hapšenja generala Jovana Divjaka.

Krive su službe

– Žalosno je da naša država ponovo dopušta Srbiji da izigrava regionalnog policajca i da hapsi dokazane patriote BiH, pokušavajući na taj način falsificirati historiju rata – kazao je Halilović i zapitao se zašto ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ide na Dan policije Srbije dok ta država hapsi naše državljane.

Član ratnog Predsjedništva RBiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić, koji je prošle godine doživio istu sudbinu kao i general Jovan Divjak, u sinoćnjoj izjavi za “Avaz” za novonastalu situaciju okrivio je nadležne organe naše države.

– Ovo je isključiva odgovornost naših nadležnih ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti i pravde. BiH ima dva pravna mišljenja u slučaju “Dobrovoljačka” koje je trebala odavno poslati Evropskoj uniji i evropskoj policiji u Briselu i da su to uradili ovo se ne bi desilo s generalom Divjakom – kategoričan je prof. Ganić.

Ganić: Pravno mišljenje

On ističe da Srbija “zaista pravi cirkus od BiH i šou za svoj narod, te kod mlađih generacija stvara uvjerenje da je bila agresija na Srbiju, a ne na BiH”.

– Dok Srbija pravi cirkus od naše vlasti, mi treba da se branimo zato što smo bili žrtve. Ako bude potrebno, mi i individualno imamo snage da generala Divjaka branimo i izvučemo, ako nažalost te snage nema država – poručuje prof. Ganić.

Član ratnog Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić kazao nam je da hapšenje generala Jovana Divjaka potvrđuje da su građani BiH izloženi progonu Srbije “kao da smo veći zločinci od onih koji su na nas izvršili agresiju”.

Ljubljenje s Tadićem

– To znači da Srbija nije ništa promijenila. Fašistički režim u Srbiji i dalje djeluje sa pozicija Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a u BiH nema snaga da joj se suprotstave. Ta politika je samo promijenila oblandu. Sulejman Tihić se ljubi s Borisom Tadićem, a Sadik Ahmetović sa Ivicom Dačićem. Potpisuju se tripartitni ugovori sa Srbijom i Hrvatskom!? – ogorčen je Kljuić.

On s tugom konstatira da hapšenje Divjaka potvrđuje i da se “Bosna odrekla svojih patriota” i navodi da zbog svega i sam tri godine ne putuje, jer Srbija i njega sumnjiči za navodni ratni zločin u slučaju “Dobrovoljačka”.

– Gledajte, je li Predsjedništvo BiH večeras (kasno u četvrtak, op.a) reagiralo, hoće li pozvati srbijanskog ambasadora i reći mu da pakuje kofere za Beograd, da li će povući ijedan državnički potez? Neće. E, to je ta nesreća Bosne – smatra Kljuić.
Vikić i Pušina zatečeni viješću

Pušina: Pasivna bh. vlast                                    Vikić: Pitati političare

Dragan Vikić, ratni komandant specijalaca MUP-a RBiH i sadašnji komandant Specijalne policije Federalne uprave policije, kao i Jusuf Pušina, bivši ministar policije i sadašnji savjetnik ministra unutrašnjih poslova FBiH, sinoć su bili zatečeni viješću o hapšenju generala Divjaka.

– Ako je tačno da je uhapšen, onda mi je stvarno žao, ali to je stvar naše vlasti i države. Najbolje je pitati političare za to, jer oni su sigurno trebali uraditi puno više da se to ne dešava – izjavio je Vikić.

I Pušina je hapšenje generala Divjaka ocijenio kao “nastavak srbijanske ujdurme i pasivnosti bh. vlasti”.

Krivica je na nama

– To je za svaku osudu. Mi stalno nešto potpisujemo s tom Srbijom, a oni i dalje vode svoju politiku i hapse. Krivica je na našim službama koje ne obavijeste ljude da su na potjernici i ne upozore ih da ne putuju. Sada se može desiti isto kao s Ganićem – da neizvijesnot traje mjesecima da bi se na kraju dokazalo da je čovjek nevin – kazao nam je nakon hapšenja Divjaka penzionirani pukovnik Armije RBiH i jedan od organizatora otpora u Sarajevu Fuad Abadžić Fuad Abadžić, te podsjetio da je sud u Hagu, ali i onaj u Londonu u slučaju “Ganić”, kazao da u ovom slučaju nema krivice.

Love nas kao zečeve

Zaim Backović, ratni pomoćnik komandanta Teritorijalne odbrane, smatra da su Bosanci postali zečevi koji se love na sve strane.

– To je neshvatljivo. Nemoguće. Ne mogu da vjerujem i ne mogu da shvatim. Pa, Interpolove potjernice su povučene. O čemu se radi, šta se dešava? – u šoku se pitao Backović.

Uzburkavaju se duhovi prošlosti

Prema mišljenju bivšeg predsjednika Skupštine RBiH Mire Lazovića, hapšenje Jovana Divjaka dokazuje da iz Srbije konstantno dolaze potezi koji BiH i cijeli region drže u napetostima.

– Osuđujem ovakav potez Srbije. Ponovo se uzburkavaju duhovi prošlosti i političke vode. Mislim da je odluka o neizručenju Ejupa Ganića Srbiji recept kako u Austriji trebaju postupiti i prema Jovanu Divjaku – rekao je Lazović.

(Avaz)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835