Vijesti

Muslimanske organizacije osudile vandalski napad na džamiju u izgradnji u Strazburu

195views

Muslimanske organizacije u Francuskoj u utorak su oštro osudile vandalski napad na džamiju u izgradnji u Strazburu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Antiislamske poruke osvanule su u ponedjeljak na zidovima džamije “Eyup Sultan” u francuskom gradu Strazburu. Riječ je u džamiji koja je u izgradnji i koja će biti najveća džamija u Evropi.

U saopćenju Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG) ranije danas, kojoj pripada ova džamija, navedeno je kako su na zidovima džamija zatekli natpis “Ne islamu, vratite se u svoju zemlju”.

“Ovaj događaj odražava štetnu klimu u kojoj se danas nalazi Francuska. Nema materijalne štete, ali simbolika je jaka”, naveli su iz IGMG-a.

Kamen temeljac za džamiju položen je u oktobru 2018. godine, a njena gradnja se privodi kraju. Biće najveća džamija u Evropi, a gradi se na 15 hektara zemlje, u osmanskom arhitektonskom stilu. Kompleks će sadržavati mesdžid za 3.000 osoba, konferencijske dvorane, školu, biblioteku, restorane i butike, kao i parkiralište sa 600 mjesta za vozila i biciklistički park.

Oko glavne kupole džamije nalazi se 27 malih kupola, a džamija će sa dvije munare visoke po 44 metra doprinijeti vjerskoj, arhitektonskoj i kulturnoj raznolikosti Strazbura.

Dvadesetjednogodišnji muškarac kojeg je policija privela priznao je da je počinio vandalizam, saopćilo je Tužilaštvo u Strazburu.

Motiv ili namjera vandalizma još uvijek nisu poznati.

Iz IGMG-a je navedeno da su posljednjih sedmica primili nekoliko prijetećih poruka, na koje vlasti nisu uspjele odgovoriti.

Nedavni vandalizam dobio je široku kritiku nacionalnih tijela poput Francuskog vijeća muslimanskog bogosluženja (CFCM) i Saveza džamija (UMF).

(AA)