Vijesti

Muslimani u znak protesta klanjaju ispred ulaza u džamiju Al-Aksa

622views

Nakon oružanog sukoba u petak izraelske vlasti zatvorile su kompleks džamije, a danas su ulazi jednog od najsvetijih mjesta u islamu ponovo otvoreni za vjernike i posjete, ali uz detektore metala i videonadzor.

 Detektori su postavljeni na tri ulaza, dok su ostali zatvoreni.

Foto: AFP

Čelnici džamije pozvali su vjernike da ne prolaze kroz detektore jer se njihovim postavljanjem krši delikatna ravnoteža između molitve i prava na posjećivanje svetih mjesta.

Foto: AFP

Stoga su vjernici snimljeni dok u znak protesta klanjaju na ulici ispred ulaza u Stari grad.

Foto: AFP

“Izraelci su prouzrokovali naš protest jer ne žele da se ljudi okupljaju oko Al-Akse, a pritom skrivaju svoje namjere. Neće im uspjeti. Vratit ćemo se i za vrijeme sljedećeg namaza i namaza poslije njega. Bit će to početak palestinske pobune”, kazao je Mustafa Barghouti, lider Palestinske nacionalne inicijative.

Foto: AFP

Kako javljaju agencije, izraelske snage su jučer napadale vjernike te ih je 18 povrijeđeno, a četiri Palestinca su uhapšena.

Foto: AFP

Unutar džamije su vršeni pretresi te polomljeni mehanizmi za zaključavanje ladica i sefova pod izgovorom provođenja inspekcije, objavilo je palestinsko Društvo crvenog polumjeseca.

Foto: AFP

Dva izraelska policajca su preminula nakon što su na njih u petak pucali palestinski napadači kod džamije, a potom su i oni ubijeni.

Foto: AFP

(Klix.ba)