Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Muslimani u zapadnoj Kini doživljavaju represiju za vrijeme posta

625views

Vlasti u Kini pokušavaju zabraniti muslimanima u pokrajini Xinjiang da poste tokom ramazana. Prema Svjetskom ujgurskom kongresu, dužnosnici su naredili da svi restorani ostanu otvoreni i uveli su niz mjera koje su osmišljene kako bi spriječile ljude da obavljaju svoju vjersku dužnost, piše independent.
Većinsko stanovništvu u pokrajini Xinjiang su Ujguri, turkmenska etnička grupa koja je žrtva dugotrajne represije jer Peking konstantno pokušava izbrisati religijski i svaki drugi izraz koji ne podrazumijeva vjernost komunističkoj partiji u Kini.

Industrijski i komercijalni biro iz Aksua je objavio da su ovakvi potezi povučeni kako bi se održala stabilnost te da će tokom ramazana biti povećan inspekcijski nadzor. Zbog ovih mjera partijski aktivisti u 24-satnim smjenama čuvaju zgrade kako bi bili sigurni da niko ne posti.

Istovremeno, u susjednoj pokrajini Hotan učenicima je rečeno da se petkom moraju okupiti kako bi zajedno istraživali, gledali crvene (komunističke) filmove i bavili se sportskim aktivnostima kako bi obogatili svoj društveni život tokom raspusta. Poznato je da muslimani petkom klanjaju džuma-namaz, a osim toga, oni koji poste će imati malo energije za sportske aktivnosti.

Jedan dužnosnik u pokrajini Hotan je odbio objasniti jesu li mjere uvedene isključivo kako bi spriječile Ujgure da poste i obavljaju molitvu. Drugi dužnosnik je kazao da je državnim službenicima zabranjeno da poste i da će snositi posljedice ukoliko budu uhvaćeni da poste.

(Klix.ba)