Vijestiiiiii

Muslimani Mijanmara žive u vrlo teškim uslovima

313views

Predsjednik Turskog polumjeseca u Myanmaru Hakki Ersoy u izjavi za agenciju Anadolija kazao je da na području Arakana u Mijanmaru muslimani žive u vrlo teškim uslovima.

Ersoy je napomenuo da je u posljednjim sukobima, koji se desili 21. oktobra, između vjerskih zajednica muslimana i budista uništeno oko tri hiljade kuća, 14 vjerskih objekata i osam fabrika za proizvodnju riže, nakon čega je vlada Myanmara povećala mjere sigurnosti u tom djelu zemlje.

“U toku posljednjih sukoba, na hiljade osoba je moralo napustiti svoje domove i izbjeći u sigurnija mjesta. Također, podaci o broju izbjeglica kojima raspolaže vlada su znatno veći”, istakao je predsjednik Turskog polumjeseca.

Uslovi u naseljima u kojima žive muslimani Arakana su ispod svakog civilizacijskog nivoa i higijenski neadekvatni.

“Sva naselja su pretrpana. Također, naselja u kojima žive muslimani su udaljena oko 15 kilometara od grada. Naselja u kojima žive Budisti su u centru grada. Dok u jednom naselju živi oko 7-8 hiljada muslimana, u naselju Budista živi oko 700-800 osoba. Prema tome, najviše su muslimani oštećeni na ovom području”, objasnio je Ersoy. (AA)