Vijesti

Muslimani će do 2030. činiti osam posto stanovništva Evrope

629views

Petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu živi na prostoru Europe, Sjeverne Amerike i Australije, a očekuje se da će muslimanska populacija do 2030. godine činiti osam posto od ukupnog stanovništva Europe, pokazao je izvještaj koje je objavljeno na Sveučilištu društvenih znanosti u Ankari.

U organizaciji Centra za istraživanja i obuku u području statistike, ekonomije i socijalnih pitanja za islamske zemlje (SESRIC) i Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice, u Istanbulu je u subotu počela dvodnevna radionica na temu “Muslimanska dijaspora: Očekivanja i izazovi za globalni mir i prosperitet”, a fokus će biti stavljen na Globalni izvještaj o muslimanskoj dijaspori, prenosi Anadolija.

Ova radionica okuplja visoke dužnosnike brojnih zemalja, predstavnike Organizacija islamske suradnje, kao i brojne predstavnike nevladinih organizacija i istraživače.

U SAD-u više od pet miliona muslimana
Prema izvještaju koji je pripremljen na Univerzitetu društvenih znanosti u Ankari, ustanovljeno je kako se porast muslimanskog stanovništva ne bilježi samo u regijama Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Azija-Pacifika.

Naglašeno je kako petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu, živi u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.

Izvještaj pokazuje da u Europi žive 44 miliona muslimana, kao i da je broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama prešao brojku od pet miliona.

Prema izvještau, predviđa se da će muslimani do 2030. godine činiti osam posto ukupnog stanovništva Europe, kao i 2,1 posto stanovništva SAD-a.

Osim toga, očekuje se da će do 2030. godine najmanje 79 zemalja svijeta imati milionsku muslimansku populaciju.

(Agencije)