Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Propisi braka

Muslimanaka sam udata za nemuslimana

1.05Kpregledi
    
Pitanje: Muslimanka sam udata za nemuslimana. Imamo i dijete, Allah me obradovao. Svi me redom osuðuju i govore kako sam počinila veliki grijeh udavši se za Hrvata, a niko, osim mene, ne zna da sam morala. Od kada mi je otac umro (1997.) mojoj mami je jedino bilo u cilju riješiti me se i istjerati iz kuće kako bi ona mogla na miru živjeti sa svojim ljubavnikom. Danima sam znala gladovati, od gladi nisam mogla hodati dok je moja mama trošila penziju mog rahmetli oca po restoranima i sl. Ako se zaposlim i radim, ona isključi struju tako da ne mogu sebi ispeglati radnu uniformu, ili doðe na posao i sramoti me. Jednoga dana komšinica mi je došla i rekla da njenoj prijateljici na moru, koja je poštena žena, treba radnica, pitajući me da li bih radila. Odmah sam pristala samo da odem iz te kuće i da odahnem dušom. Tu sam upoznala svoga muža i nakon godinu dana vjenčali smo se. Djevojčicu su krstili a da mene nisu ništa ni pitali. Ne smijem ni spomenuti Allaha od straha, svaki se dan potajno na netu pomalo upućujem u islam i svaki dan mi je sve teži i teži. A najviše me bole riječi moga brata kada mi kaže da sam sama sebi kriva. Lahko je njemu govoriti kada je on u Americi, u toplom i sit, gdje je bio kada mi je pomoć bila potrebna, nije se ni osvrnuo. Muž mi je alkoholičar, nije ga baš briga ni za dijete ni za mene, neće da radi… Ma sve me boli, duša me moja boli. Jedino svjetlo ispred mene je moje dijete i nada u pomoć Allahovu, potom vašu. Braćo moja, kako da ja opet dodem na onaj pravi put na kome sam nekada bila, možete li mi išta poučno reći, nešto što će mi uliti nadu i ispuniti me svjetlošću. Oprostite što sam sebi dala previše slobode i sve vam ovo napisala, ali, braćo moja, osjetila sam da ste tu da biste ovakve poput mene u iman uputili.

Odgovor: Uzvišeni Allah oprašta sve grijehe nakon iskrenog pokajanja i čovjeku nikada nije kasno vratiti se svome Gospodaru, ali što brže to bolje. Zar ima većeg grijeha od nevjerstva, ali Milostivi Allah i od nevjernika prima pokajanje. Uzvišeni Allah kaže: “Reci: ’O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’“ (Ez-Zumer, 53.) Stoga požurite s pokajanjem koje sadrži sve uvjete ispravne tevbe. Jedan od elementarnih uvjeta je napuštanje dotičnog grijeha. Vi ste, bez obzira na situaciju, napravili katastrofalnu grešku stupajući u bračnu vezu sa nemuslimanom. Zar ste zadovoljni bračnim drugom koji vrijeða Allaha pripisujući mu dijete?! Zar ste zadovoljni brakom koji simbolizira krst?! Zar ste zadovoljni da budete proživljeni na Sudnjem danu sa nevjernicima?! Vaša bračna veza sa nevjernikom tretira se nemoralom i dužni ste istog momenta napustiti svoga “supruga” (pobjeći od njega). Nije vam dozvoljeno osamiti se s njim, a kamoli spavati u istoj postelji ili spolno općiti s njim. Ovo je predmet jednoglasnog stava islamskih pravnika. (Vidjeti: Medžmu’ul-fetava, 32/36, Bedaeus-sanaia, 2/654, i Tehzibus-sunen, 6/232.) Ne pokušavajte sebi tražiti opravdanja, jer opravdanja nema, morate napustiti postojeću bračnu vezu, koja, u osnovi, nikada nije bila validna. Jedini put ka spasu je napuštanje “muža” nemuslimana. U postojećoj “bračnoj vezi”, pored velikog grijeha koji činite, vi ne možete vjerski napredovati. Žena uvijek prati muža, stoga je dozvoljeno muslimanu oženiti čestitu kitabijku, ali nije muslimanki dozvoljeno stupiti u bračnu vezu sa kitabijom (kršćaninom ili židovom). Allahova zemlja je široka i onaj ko ostavi nešto radi Allaha, On će mu to zamijeniti boljim, kako je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Ahmed, sa vjerodostojnim lancem prenosilaca.) Ne plašite se za opskrbu, to vam je zagarantovano prije vašeg roðenja i nećete preseliti na onaj svijet osim kada nestane propisane opskrbe. Džabir prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada bi čovjek bježao od opskrbe kao što bježi od smrti, stigla bi ga opskrba kao što će ga stići smrt.” (Ebu Nuajm u El-Hilije, s dobrim lancem prenosilaca. Vidjeti: Sahihul-džamia, 2/929,  i Es-Silsiletus-sahiha, 2/635.)

Odgovorio: Mr. Safet Kuduzović