Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Mursi: SAD trebaju iz korijena promijeniti pristup arapskom svijetu

388views

Predsjednik Egipta Muhamed Morsi izjavio je da SAD treba iz korijena da promijene pristup arapskom svijetu, pokažu veće poštovanje za njegove vrijednosti i pomognu u stvaranju palestinske države, ako žele da prevaziđu bijes koji prema toj zemlji raste već decenijama.

Uoči svoje prve posjete SAD od kako je stupio na dužnost šefa države, Morsi je u intervjuu za Njujork tajms ocijenio da je Vašington navukao na sebe ogorčenost islamskog svijeta zbog podrške koju je davao diktatorima, kao i Izraelu u sporu s Palestincima.

Morsi, koji će ove nedjelje u Njujorku prisustvovati sastanku Generalne skupštine UN, u intervjuu američkom listu rekao je da SAD treba da poprave odnose s arapskim svijetom i obnove savezništvo s Egiptom.

Amerikanci imaju posebnu odgovornost prema Palestincima jer su SAD potpisale 1978. u Kemp Dejvidu sporazum o povlačenju izraelske vojske iz Gaze i sa Zapadne obale kako bi se omogućilo uspostavljane palestinske države, rekao je Morsi.

On je dodao da SAD moraju da poštuju istoriju i kulturu arapskog svijeta, čak i kada su one u suprotnosti s vrijednostima zapada.

(Onasa)