Vijestiiiiii

Mursi odgovorio na optužbe opozicije

283views

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, nakon tridesetogodišnje vladavine režima Hosnija Mubaraka, Muhammed Mursi, poručio je kako će poštovati stavove stvarne opozicije, a suprotstaviti se „vještačkoj opoziciji”, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Posljednje odluke o ustavnim izmjenama egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija izazvale su nove nemire i masovne demonstracije širom Egipta, a u obraćanju ispred zgrade Predsjedništva u Kairu egipatski predsjednik, kojeg demonstranti nazivaju „novim diktatorom“, kazao je da će uvažavati prava i stavove „stvarne opozicije“ i da će se usprotiviti „vještačkoj opoziciji“.

„U svim zemljama, pa i u Egiptu je prirodno da postoje pristalice vladine politike i oni koji joj se protive. Postojanje opozicije nas ne zabrinjava. Želimo pred sobom vidjeti stvarnu i savjesnu opoziciju. Mi ćemo uvažiti sva prava takve opozicije, a stati na put vještačkim grupama. Sve odluke koje donosimo su s ciljem zaštite prava domovine i naroda“, rekao je Mursi.

Mursi je u svom govoru jasno razgraničio „stvarnu opoziciju“ od „potplaćenih bandi koje napadaju narod“, i poručio da neće dozvoliti nezakonitosti i korupciju koja je postojala za vrijeme bivšeg režima.

Za vrijeme sinoćnjih demonstracija na centarlnom Trgu Tahrir u Kairu, demonstranti su pokušali uči u zgradu Vijeća ministara, u čemu ih je spriječila egipatska policija.

Egipatsko ministarstvo zdravstva je saopćilo da su u dosadašnjim sukobima demonstranata i policije  povrijeđene najmanje 174 osobe.

Policijski zvaničnici su, sa druge strane, saopćili da je uhapšeno 15 demonstranata u Aleksandriji, gdje su demonstranti kamenovali Ured Muslimanske braće i sukobili se sa pristalicama vlade, a potom i sa policijom.

Partija Nur je postala prva opoziciona partija u Egiptu koja je podržala nove ustavne izmjene predsjednika Mursija.

Iz Mursijevog kabineta je saopćeno da će biti održana sjednica predsjednikovih savjetnika na kojoj će se donijeti odluke o načinu rješavanja nasilja na ulicama i smirivanju situacije u zemlji.

(Anadolija)