Vijesti

Mujo Šišić iz Željeznog Polja: Još se čuje škripa kuća koje tonu

579views

Ovdje se još uvijek čuje škripa kuća koje tonu. Jezivo je – rekao je za bh. novinsku agenciju Patria Mujo Šišić, koji se u ovom trenutku nalazi u Željeznom Polju.

Već četvrti dan zajedno sa ostalim sposobnim muškarcima evakuiše stanovnike Željeznog Polja prema Žepču ili Begovom hanu. Klizišta pred njihovim očima odnose kuće.

“Opasno je i strašno. Formirali smo krizne štabove i radimo neprestano, nikoga ne ostavljamo na cjedilu”, govori Šišić. Telefoni u Željetnom Polju ne rade, a mobilna telefonija gubi signal. U razgovoru za Patriu, koji se često prekida, Šišić kratko kaže da u on i njegove kolege iscrpljeni i umorni. Potrebnam im je pomoć. Dosta se troše i na evakuiranje stoke. To je ljudima ovdje jedan od glavnih prihoda i niko ne želi ostaviti kravu  ili ovce u štalama.

“Imamo vodu, ali nam ponestaje hrane. Slabi smo i sa komunikacijom. Nemamo struju”, govrori nam Šišić.

Oko 5.000 stanovnika Željeznog Polja suočeno je sa teškim poplavam i klizištima. Od 11 zaseoka njih osam je uništeno. Neka u potpunosti.  Zaseok Balčići odsjećen je od ostatka sela. Ljudima u ovom mjestu ne može se prići bez halikoptera.

Turska agencija za razvoj (TIKA) uspjela je danas u Željezno Polje dopremiti kamion sa naftom, alatom, čizmama i drugim potrepštinama, ali ovim ljudima potrebna je pomoć idalje.

“Sada nam je najvažnije da nam neko pomogne da uspostavimo putnu komunikaciju sa ostalim mjestima”, govori Šišić, prenosi Patria.

(NAP)