Vijesti

Muftijstvo tuzlansko osuđuje napade na džamiju u Janji i muslimane Zvornika

551views

U povodu napada na imovinu islamske zajednice i muslimane u Janji i Zvorniku Muftijstvo tuzlansko je izdalo saopćenje u kojem osuđuje ove napade i traži od nadležnih pronalazak krivaca.

“U posljednja dva dana muslimani Janje i Zvronika uznemireni su od strane nepoznatih lica. Prvo su 25. juna, osmog dana ramazana, nepoznata lica oskrnmavila šehidsko spomen-obilježje i harem Atik-džamije u Janji. Potom je grupa mladića 26. juna u Riječanskoj džamiji u Zvorniku uznemiravala vjernike dok su obavaljali sabah-namaz, vrijeđanjem i psovkama islamskih svetosti, džamije i ramazana. Ovim putem najoštrije osuđujemo skrnavljenje harema džamije u Janji i uznemiravanje vjernika na namazu u Zvorniku. Tražimo od nadležnih organa u bh entitetu RS da pronađu i sankcioniraju odgovorne u ovim slučajevima te da učine sve što su dužni da se muslimani, zajedno sa svojim komšijama drugih vjeroispovijesti, osjećaju sigurno  i da u miru ispunjavaju svoje potrebe”, stoji, između ostaloga, u saopćenju Muftijstva tuzlanskog.

U nastavku saopćenja Muftijstvo poziva vjernike da ostanu mirni i odlučni te da istraju u plemenitim namjerama da žive  u miru i dostojanstvu.

(Preporod.com)