Vijestiiiiii

Muftijstvo sandžačko traži izvinjenje od Televizije B92

371views

Muftijstvo sandžačko najoštrije osuđuje antimuslimanske poruke izrečene u emisiji „Re-akcija” pod naslovom „Ko vlada Kosovom” Televizije B92 od ponedjeljka 11.04.2011. god. u 21 sat.

Emisiju je obilježilo permanentno i tendenciozno nastojanje da se nasilje i terorizam dovedu u vezu sa islamom i muslimanima. Govoreći o navodnom nasilju i terorizmu na Kosovu prikazana je Altun alem džamija u Novom Pazaru bez ikakvog povoda i veze sa događajima na Kosovu. Učestalo vizuelno komponovanje džamija i vjerskih simbola sa pominjanjem terorizma i nasilja potvrđuje da je riječ o klasičnom primjeru propagandističke emisije sa implicitnim namjerama satanizacije islama i muslimana sa ciljem nametanja krivnje za teror i nasilje ma gdje i ma kada se desilo.

U toku emisije po ko zna koji put samozvani ekspert za islam Darko Tanasković iskazao je svoje antiislamske i antimuslimanske stavove, ovaj put upotrijebivši sintagmu „psi džihada”, čime se časna kur’anska riječ džihad, a to znači vjera islam, skrnave. U emisiji su korištene sintagme „gomila Kur’ana” i „gomila džamija”, što predstavlja govor mržnje i uvredu najdubljih osjećanja vjernika.

Muftijstvo sandžačko od direktora i glavnog i odgovornog urednika Televizije B92 traži hitno javno izvinjenje, kao i prestanak ovakvog odnosa ove medijske kuće prema islamu i muslimanima. U protivnom, Muftijstvo će zatražiti od najviših organa Islamske zajednice pokretanje odgovornosti ove medijske kuće pred nadležnim sudskim organima, a od Radio-difuzne agencije zatražiti oduzimanje dozvole za emitovanje programa.

(islamskazajednica.org)