Vijestiiiiii

Muftija Smajić: Inzko mora pomoći IZ da vrati svoju imovinu

272pregledi
Sarajevski muftija Husein ef. Smajić u razgovoru za “Dnevni avaz” nazvao je diskriminirajućom izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sarajevu mora hitno biti vraćena.

Velikosrpska politika

– Od međunarodne zajednice i visokog predstavnika očekujemo da budu nepristrasni i pomognu da IZBiH bude vraćena vakufska imovina. SPC je u RS vraćeno sve što je oduzeto za vrijeme komunizma, dok oteta vakufska imovina nije nikada vraćena. IZBiH jeste za vraćanje imovine i SPC-u treba vratiti imovinu u Sarajevu. No, smatramo da isto tako svim vjerskim zajednicama mora biti vraćena cjelokupna imovina u BiH, pa i IZBiH – rekao je muftija Smajić.

Istakao je da se već decenijama na ovim prostorima želi oteti sve što je bošnjačko i da je to krajnji cilj velikosrpske politike.

Komentirajući navode visokog predstavnika da mu je žao što u Sarajevu danas ima samo pet posto Srba i Hrvata zajedno, te da ih je nekada bilo mnogo više, muftija Smajić kazao je kako je “nemoralno osuđivati Bošnjake za odlazak Srba i Hrvata iz glavnog grada BiH”.

Humano preseljenje

– Nikada ni Srbi ni Hrvati nisu proganjani iz Sarajeva. Ko je odavde otjeran zato što je Srbin ili Hrvat? Za to je kriva politika dogovorenog humanog preseljenja koje Sarajevo nikada nije prihvatilo. Humana preseljenja su neprihvatljiva za IZBiH. Bez ikakvog osnova su tvrdnje da Sarajevo nije multietničko i da Srbi i Hrvati odlaze jer su Bošnjaci ovdje većina – izjavio je Smajić.

Prema njegovom mišljenju, Srbi i Hrvati odlaze iz Sarajeva kao i Bošnjaci srazmjerno tome koliko nemaju ili imaju posla i uvjeta za život.

– Zašto niko, recimo, ne govori da Hrvati odlaze i iz Kiseljaka, gdje su u većini. Pouzdano znam da Hrvati procentualno odlaze iz Kiseljaka više nego iz Sarajeva. To se trebaju pitati i oni koji često potežu pitanje odlaska Hrvata ili Srba iz glavnog grada BiH – zaključio je ef. Smajić.

Napadi i harangiranje na IZBiH

Muftija Smajić osvrnuo se i na stalna spočitavanja IZBiH da želi izvršiti islamizaciju Sarajeva i nametnuti svoj način života.  

– Mi imamo pritužbe da se u Sarajevu vrši islamizacija Sarajeva zbog velikog broja džamija, zato što ovdje živi veliki broj Bošnjaka, zbog vjeronauke u školama, a u zadnje vrijeme i zbog BBI centra. Nekima smeta što tamo nema alkohola i svinjetine?! To je smiješno. Svi ovi napadi i harangiranje na IZBiH, prema mom mišljenju, koji sam zbog verbalnog delikta odležao tri godine zatvora, predstavljaju znak da agresivni ateizam nije prestao postojati na ovim prostorima. Svako ko prakticira vjeru treba biti kritiziran. Iza svega stoje one snage koje misle da je islam nazadan i retrogradan, te da ne treba da živi u ovom narodu. To je stvar komunističkog sistema vrijednosti – rekao je muftija Smajić.
 
(Avaz)

X