Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Morsi: Pomoć Irana Siriji smetnja odnosima Kaira i Teherana

651views

Egipatski predjsednik Mohamed Mursi rekao je danas šefu iranske diplomatije na sastanku u Kairu da su odnosi dvije zemlje ugroženi zbog podrške koju Teheran pruža režimu sirijskog predsjednika Bašara el Asada, rekao je Mursijev portparol, Jaser Ali.

Mursi je, kako je Ali naveo, ministru spoljnih poslova Irana Aliju Ahbaru Salehiju rekao da kao predsjednik ne može da ignoriše javno mnjenje u Egiptu koje je protiv sirijskog režima i smatra da Damask “koristi oštru retoriku i nasilje protiv ljudi”.

Egipat i Iran nisu decenijama imali pune diplomatske odnose, mada je došlo do zbližavanja poslije Mursijevog izbora za predsjednika, nakon narodnog ustanka u Egiptu u kome je prošle godine svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak.

U Egiptu je velika netrepeljivost javnosti prema sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, čiji režim Egipćani smatraju prevashodno odgovornim za 18-mjesečni konflikt u Siriji, u kome je, prema procjenama aktivista, ubijeno više od 23.000 ljudi.

(RSE)