PITANJA I ODGOVORI

Mora li uzeti gusul čovjek koji nakon buđenja primijeti vlažnost na unutrašnjem vešu?

2.8kviews

Pitanje: Mora li uzeti gusul čovjek koji nakon buđenja primijeti vlažnost na unutrašnjem vešu?

Odgovor: Čovjek koji nakon buđenja primijeti vlažnost na unutrašnjem vešu može biti u jednoj od tri situacije.

Prva situacija jest da bude uvjeren u to da se radi o spermi, i tad se mora okupati, bez obzira na to sjećao se seksualnih snova ili ne.

Druga je situacija da bude uvjeren u to da se ne radi o spermi, i tad ne mora uzeti gusul, a mora oprati nečistoću jer ona ima status mokraće.

I treća situacija jest da čovjek ne zna pouzdano radi li se o spermi, a u toj situaciji treba uzeti u obzir dvije stvari: prvo, ukoliko se sjeća seksualnih snova, uzet će kao mjerodavno da se radi o spermi, pa će uzeti gusul, na osnovi predanja u kojem se kaže da je Ummu Selema, radijallahu anha, upitala Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, treba li se okupati žena koja ima seksualno snoviđenje poput muškarca, na što je odgovorio: “Mora se okupati ako ejakulira” (Muslim, 311); i, drugo, ako se ne sjeća seksualnih snova, a razmišljao je o spolnom odnosu prije nego što je zaspao, tad će kao mjerodavno uzeti da se radi o meziju. Neki učenjaci vele da će se obveznik u tom slučaju okupati iz predostrožnosti, dok neki drugi tvrde da to ne mora učiniti, i to mišljenje preovladava jer je čovjek u načelu nedužan.

Šejh Muhammed b. Usejmin