Vijesti

Mogherini upozorila na situaciju u Idlibu i ukazala na nužnost zaštite civila

A boy inspects a damaged site after airstrikes on the rebel held Tariq al-Bab neighbourhood of Aleppo, Syria September 23, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail - RTSP4CW
660views

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ukazala je na povećane tenzije u zoni deeskalacije sukoba Idlib, u Siriji te podsjetila kako je gađanje škola i bolnica barel bombama protivno međunarodnom pravu, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini je u saopćenju ukazala na sve veći broj stradalih u Siriji kao i činjenicu da je više od 150.000 civila raseljeno.

“Gađanje škola i bolnica barel bombama tokom napda na sjeverozapadu Sirije znači kršenje međunarodnog prava na neprihvatljiv način”, poručila je Mogherini.

Dodala je i kako je EU smatra da treba kazniti odgovorne te podsjetila kako se životi oko tri miliona civila nalaze u opasnosti.

U napadima koje su vojnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i terorističke grupe koje podržava Iran, a uz podršku Rusije u posljednjih šest dana izveli na zonu deeskalacije sukoba Idlib, poginula su najmanje 93 civila.

Uprkos Sporazumu iz Sočija kojeg su u cilju postizanja primirja, u septembru 2018. potpisali predstavnici Turske i Rusije, režimske snage povremeno izvode napade u kojima često stradaju civili.

(AA)