Aktuelno

Moć istine

418pregledi
Autor: Dr. Nasir el-Omer
 
Preveo: Salih Zukić

Napadi i halabuka, odbacivanje plodonosne diskusije i korisnog dijaloga utemeljenog na čvrstim argumentima bili su praksa silnika na Zemlji, kako prije, tako i danas. Oni dobro znaju da niko nije u stanju uzvisiti se nad istinom, te zbog toga, jezikom sile i žestine, pokušavaju plasirati svoje podvale. Vjeruju da će na taj način zatrti istinu koja neprestano ukazuje na njihovu bezvrijednost i blesavost.

Meðutim, koliko god bila velika njihova očekivanja, istina će se uzdići i propast će sve njihove spletke. Rekao je Uzvišeni: ¨MI ćEMO, DOISTA, POMOćI POSLANIKE NAŠE I VJERNIKE U ŽIVOTU NA OVOME SVIJETU, A I NA DAN KAD SE DIGNU SVJEDOCI.¨ (Gafir, 51.)

I rekao je Uzvišeni: ¨A RIJEč NAŠA DAVNO JE REčENA O ROBOVIMA NAŠIM, O POSLANICIMA: ONI ćE BITI, DOISTA, POTPOMOGNUTI  I VOJSKA NAŠA ćE ZACIJELO POBIJEDITI!¨ (As-Saffat, 171.-173.)

Uzvišeni je, takoðer, rekao:  ¨A DUŽNOST NAM JE BILA VJERNIKE POMOćI.¨ (Er-Rum, 47.)

Rekao je Uzvišeni, takoðer: ¨POSLIJE SMO SPASAVALI POSLANIKE NAŠE I ONE KOJI SU VJEROVALI. ETO TAKO, DUŽNOST JE NAŠA DA SPASIMO VJERNIKE.¨ (Junus, 103.)

Spomenuti ajeti ukazuju na kur’ansku i historijsku činjenicu koju, nažalost, silnici uveliko zapostavljaju. Pravac istine će prevladati i njegov opstanak je zagarantovan sve do Sudnjega dana.

Svi uzaludni nasrtaji silnika, sva njihova lažna snaga i besmislena oholost samo su jedna prolazna faza koja će sigurno iščeznuti. Nad trudom onih koji su pali utirući put neistini trijumfovat će istina i ojačat će njen glas.

Koliko je samo onih koji su napustili ovaj svijet da bi se, nakon njihove smrti, ideja i pravac kojem su pozivali proširili i postali mnogo jači nego što su bili za njihova života. Da im je bio odreðen, recimo, mnogo duži život, sami ne bi uspjeli proširiti svoju ideju i učiniti je toliko snažnom kakvom je postala nakon njihove smrti.

Najefikasnije oružje u pobijanju misli jeste misao. Suprotstaviti se argumentu u stanju je samo drugi argument. Uzdignuti jasan dokaz zahtijeva predaju ili jači dokaz da stane nasuprot njemu. Stoga, onaj koji punim ustima nadvikuje istinu i gluhim biva pred riječima upute, sigurno će na kraju nemoć svoju iskazati. Nemojmo zaboraviti kako su postupale Kurejšije pokušavajući odvratiti ljude od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nad slabijim muslimanima, poput Bilala, Suhejba er-Rumija, Ammara bin Jasira i njegovih roditelja, koristili su svoju nadmoć i upotrebljavali silu. Pred drugima su se koristili raznim lukavštinama i lažima, kao što su to činili u slučaju Tufejla bin Amir ed-Devsija, radijallahu anhu. Neprestano su ga upozoravali na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, punili su njegove uši svakojakim izmišljotinama i lažima nastojeći ga udaljiti od jasnih riječi Upute. U borbi protiv blistavih dokaza posjedovali su samo glupe i neučinkovite metode.

Meðutim, jesu li kažnjavani muslimani odbacili islam ili su postali jači na putu istine?

Nema sumnje da su zločinački postupci Kurejšija samo učvrstili iman u srcima ashaba. Sve spletke Kurejšija samo su probudile zdravi razum Tufejla ed-Devsija i inicirale u njemu potragu za spoznajom. Ubrzo je izvadio pamuk iz ušiju, sreo se sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i prihvatio islam. Prisegao je na vjernost Poslaniku i postao njegov znameniti pomagač.

Meðutim, nevolja je što silnici na Zemlji zanemaruju realnost koja govori da se ispravan pravac ne može pobiti metodama koje upražnjavaju niti ga mogu oslabiti sredstva koja oni koriste. Poput povjetarca koji zagasi svjetlost lampe, uspijevaju prigušiti sjaj istine. Ali lampa nakratko tinja, da bi uskoro njena svjetlost u potpunosti potisnula tamu. Iako je pred njima jasna istina, silnici nastoje ugasiti Allahovo svjetlo. Iako su zapisane i svima dostupne pouke iz historije, oni ih zanemaruju i zaboravljaju. Iz ogromne želje da ostvare ono što nisu uspjeli oni koji su hodili njihovom stazom prije njih, okreću glavu od stvarnosti koja im neprestano prkosi.

Proći će odreðeno vrijeme, a oni će samo potvrditi ono što je već zapisano. Vjernici će iz njihovog primjera uzimati pouku, a oni koji budu hodili njihovom stazom nakon njih, patit će u nastojanju da ostvare ono što oni nisu uspjeli. Tako se sprovodi Allahov sunnet meðu Njegovim stvorenjima i laž suzbija istinom. A konačni kraj pripada bogobojaznima

Prvi put objavljeno:Ponedjeljak, 17 Ožujak 2008 05:44