Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Mirovni posmatrači UN-a odlaze u Siriju

336views

Mirovni tim Ujedinjenih naroda, koji se sastoji od 200 do 250 mirotvoraca, doputovat će u Damask u roku od 48 sati.

Delegacija će s predstavnicima sirijskih vlasti razgovarati o razmještanju posmatračke misije koja bi nadgledala prekid vatre u Siriji, izjavio je u utorak Ahmad Fawzi, glasnogovornik Kofija Annana, specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju.

Fawzi je rekao da je Annan zahvalan Rusiji i Kini na podršci  i da je zadovoljan zbog jedinstva u Vijeću sigurnosti UN-a, koje je u ponedjeljak stalo iza njegovog mirovnog plana u šest tačaka.

Dok se čeka primjena Ananovog  plana, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa doputovao je u Damask, kako bi apelirao na Assadovu vladu da im omogući dostavu humanitarne pomoći svim kriznim zonama, kao i pristup svim zatvorenicima.

”U centru moje posjete su razgovori sa ministrom vanjskih poslova, ministrom unutrašnjih poslova i ministrom zdravstva”, kazao je Jakob Kellenberger.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenosi da je sirijski ministar vanjskih poslova obećao nastavak saradnje sa Crvenim križom, iako, prema izvještajima aktivista, sirijske snage sigurnosti nastavljaju granatirati uporišta opozicije.

(AJ Balkans)