Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Mikati: Ako se kriza iz Sirije prelije u Libanon svi smo u opasnosti

292views

Sve libanonske frakcije “utopit” će se ako dopuste da se rat iz Sirije prelije preko libanonske granice, izjavio je u srijedu libanonski premijer Najib Mikati i pozvao frakcije da ne iskorištavaju sukob u Siriji radi vlastite koristi.

Mikati je rekao da su Libanonci duboko podijeljeni oko ustanka protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji je poprimio vjerske značajke i uvukao, na suprotnim stranama, regionalne i svjetske sile.

“Ako se kriza prelije u Libanon, svi Libanonci bit će u opasnosti”, upozorio je.

“Niko ne bi smio pomisliti da će profitirati, a suprotna strana biti u opasnosti. Svi smo na istome brodu i ako se nađe u divljoj oluji koja hara regijom svi ćemo se utopiti”, rekao je Mikati, umjereni političar koji je podjednako dobar s regionalnim silama Sirijom i Saudijskom Arabijom, kao i sa zapadnim zemljama.

Većina sunitskih muslimana u Libanonu aktivno podupire uglavnom sunitsku pobunu protiv Assada, pripadnika klana Alavita koji je povezan sa šiizmom. Libanonski šiiti, među njima i militantna proiranska skupina Hezbollah, uglavnom podupiru Assada koji ima potporu Irana.

(Hina)