Vijesti

Migranti iz Lipe čekaju smještaj, i dalje u autobusima

250views

Migranti, koji su juče ukrcani u autobuse kako bi krenuli prema kasarni Bradina i azilantskom centru u Delijašu, i dalje čekaju na izmještanje u blizini kampa Lipa. Veliki broj ljudi, prema procjenama njih više od 700, noć je proveo u autobusima, jer su stanovnici Bradine juče blokirali prilaz nekadašnjoj kasarni, odbijajući da migranti budu smješteni na tom području, prenosi bhrt.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sinoć je za BHRT izjavio da će se o smještaju migranata iz Lipe odlučivati danas jer, kako je kazao, ne želi da probleme prenosi iz jednog mjesta u drugo.

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su objavile kako nisu bile upoznate sa namjerom Ministarstva sigurnosti BiH da migrante smjesti u Bradinu.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNK nije u mogućnosti da angažuje policijske službenike i preuzme pratnju autobusa.

Dvije lokacije, kasarna u Bradini i azilantski centar u Delijašu, ponuđene su nakon požara, ali i povlačenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Lipe.

Podsjećanja radi, na lokalitetu kampa Lipa, nakon nedavnog požara u kojem su izgorjeli boravišni šatori, ostale su stotine migranata i izbjeglica, u veoma teškoj situaciji zbog loših vremenskih i životnih uslova, a Crveni krst Grada Bihaća i USK-a osiguravali su im proteklih dana topli obrok, lanč pakete i odjevne predmete.

(Vijesti.ba)