Vijestiiiiii

MI5 pokušao regrutirati špijune po tajnim zatvorima SAD-a

364pregledi
Dok je javno tvrdio da zatočenici predstavljaju globalnu opasnost, London ih je želio pridobiti.

LONDON – Britanska obavještajna služba MI5 u tajnosti je pokušavala kao svoje špijune regrutirati zatočenike u Guantanamu i drugim američkim zatvorima, iako su britanske vlasti javno tvrdile da ti zatočenici predstavljaju opasnost za svjetsku sigurnost, izvijestio je danas londonski Independent.

Sad traže odštetu

U zamjenu za saradnju zatvorenicima je obećano da će ih štititi od oštrih američkih metoda ispitivanja i pomoći im da se vrate u Britaniju. No, to se nije dogodilo, pa petorica bivših zatvorenika koji imaju britansko državljanstvo ili su imali tamošnju boravišnu dozvolu sada tuže britansku državu i traže odštetu.

Kako piše Independent, izvori upoznati s tim pregovorima potvrdili su da su zatvorenicima davali “garancije” koje su odobrili visoki dužnosnici obavještajnih službi u Londonu, ali da su svoja obećanja potom prekršili.

Jedan od tužitelja je Richard Belmar, britanski državljanin rođen u Londonu, koji je tri godine proveo po američkim zatvorima u Pakistanu, Iraku i Kubi, a nakon toga je pušten zbog nedostatka dokaza. U podnesku sudu sada tvrdi da su mu, kada je 2002. uhapšen u američkom zatvoru u Pakistanu pristupila dvojica agenata službe MI5, “Andrew i Časnik B”, koji su mu rekli da će mu se dobro isplatiti ako je spreman raditi kao tajni agent.

Obuka u Thames Houseu

Obećali su mu da će pohađati obuku u Thames Houseu, sjedištu MI5-a u Londonu, a u jednom su mu trenutku rekli da će ga u roku od sedmicu dana vratiti u Englesku. No, na dan kada je trebao biti pušten predali su ga američkim vojnicima, koji su ga potom prebacili u Bagram, a onda i u Guantanamo.

Britanski su mediji još prije nekoliko godina oštro kritizirali vlasti jer su propustile regrutirati Belmara za borbu protiv terorizma. Vjerovatno se mogao lako infiltrirati među muslimanske mase. Štoviše, to su Britancima preporučili i američki agenti, ali je MI5 iz nepoznatog razloga to odbio.

Drugi zatvorenik, Bisher Al Rawi, izazvao je pak politički skandal u Britaniji, kada je otkriveno da je MI5 imao ključnu ulogu u njegovom hapšenju. Agenti su ga još u Londonu, dan nakon 11. septembra 2001., nagovorili da postane neplaćeni doušnik, što su britanske vlasti i potvrdile.

Agenti su mu neprestano  dolazili u kuću i zahtijevali da razgovara s njima, no u nekom trenutku postali su sumnjičavi. Kada je pokušao prekinuti taj odnos, MI5 je iskoristio njegov put u Gambiju te od tamošnjih vlasti tražio da ga uhapse, optuživši ga da je preko svog poznanika, britanskog propovjednika Abu Qatade, povezan s al-Qa’idom.

Uhapšen u Gambiji

Prema tajnim britanskim dokumentima, nekoliko dana kasnije u Gambiju su stigli agenti MI5-a i počeli ga ispitivati, ne zato da bi ga neutralizirali kao potencijalnog terorista – nije bilo dokaza da je planirao napade – nego da bi ga prisilili da ostane doušnik. U zamjenu za informacije nudili su mu slobodu, no kada je to odbio, predali su ga američkim istražiteljima te je nestao u mreži tajnih američkih zatvora u inozemstvu.

(Jutarnji.hr)