Vijestiiiiii

Merkel: Talibani koji se odreknu nasilja mogu biti korisni

444views

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi neki talibani mogli da doprinesu mirovnom procesu u Afganistanu, ukoliko se odreknu nasilja (tj. oružane borbe) i prekinu veze sa Al Kaidom.

“Mnogi od tih ljudi mogu i trebalo bi da doprinesu mirnoj budućnosti Afganistanu”, rekla je Merkel u intervjuu listu “General-Ancajger” iz Bona, gdje će 5. decembra biti održana konferencija o budućnosti Avganistana.

Merkel je, međutim, naglasila da talibani moraju da prekinu sve veze sa Al Kaidom i odreknu se nasilja. Prema njenim riječima, u Afganistanu ima “umjerenih talibana koji su spremni da sarađuju”.

Izglede za napredak na predstojećoj konferenciji u Bonu umanjila je odluka afganistanskog susjeda Pakistana da se povuče sa tog skupa zbog nedavnog napada vazduhoplovnih snaga NATO u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika, prenijela je agencija Rojters.

Na konferenciji će biti govora o periodu poslije povlačenja NATO iz Afganistana 2014. godine. Očekuje se učešće zvaničnika više od 90 zemalja, među kojima ministara spoljnih poslova SAD, Britanije, Francuske i Rusije.

(Tanjug)