Vijestiiiiii

Merkel požuruje Abasa da pregovara s Izraelom

339views

Njemačka kancelarka Angela Merkel požurivala je u ponedjeljak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da prihvati prijedlog Četvorke za Bliski istok da započne pregovore s Izraelom, saopćio je glasnogovornik.

“Merkel je u telefonskom razgovoru s Abasom insistirala da započne pregovore s Izraelom na osnovu prijedloga Četvorke (za Bliski istok)”, objasnio je kancelarkin glasnogovornik.

Palestinski predsjednik je, po povratku iz UN-a, gdje je podnio zahtjev za historijsko pristupanje palestinske države, ponovio u nedjelju da neće pregovarati s Izraelom bez “potpunog” zamrzavanja kolonizacije, ostavljajući male šanse posljednjoj inicijativi Četvorke.

Četvorka (Sjedinjene Američke Države, EU, UN i Rusija) za Bliski istok predložila je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave s mirovnim pregovorima s ciljem postizanja konačnog dogovora do kraja 2012. godine.

Ali, ovaj prijedlog, koji treba da prouči palestinska uprava u narednim danima, ne spominje izričito zamrzavanje naselja na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, što zahtijevaju Palestinci, niti se jasno poziva na granice iz 1967. godine.