Društvo i politika

Meir Dagan: planer Mossadovog tajnog rata

764views
Preveo: Denis Rizvić
Minber.ba- Početkom januara dva crna Audija A6 dovezla su se do glavne kapije zgrade koja
se nalazila na malom brdu u sjevernomm predgrađu Tel Aviva; to je sjedište Mossada, izraelske obavještajne agencije, poznate kao “Midrasha”. Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, izišao je iz svoga auta i dočekan je od strane Meir Dagana, 64-godišonjeg šefa ove agencije. Dagan, koji nosi štap još od ozljede zadobijene u akciji iz mladosti, odveo je Netanyahua i generale u sobu za sastanke.

Prema nekim izvorima, koji imaju dobre podatke o onome što se dešava u Mossadu, sastanku su prisustvovali i pripadnici odreda za likvidaciju. Kao čovjek koji daje zadnje odobrenje za takve operacije, Netanyahu je izvješten o planu za ubistvo Mahmouda al-Mabhouha, člana Hamasa, islamske grupe koja kontrolira Gazu. Mossad je dobio podatke da Mabhouh planira da otputuje u Dubai, te da oni planiraju operaciju njegove likvidacije u luksuznom hotelu u Dubaiju. Tim je već izvodio vježbe, koristeći hotel u Tel Avivu kao mjesto za vježbanje, a da nisu obavijestili vlasnike hotela o svojim planovima.

Misija se nije činila teškom niti rizičnom, i Netanyahu je dao odobrenje, ustvari on je potpisao smrtnu presudu za Mabhouha. Uobičajeno za te prilike premijer je rekao:” Narod Izraela vam vjeruje.Sretno.”

Dan kasnije, 19. januara, krenuo je let EK912, iz Damaska u 10.05h. U njemu je bio Mabhouh. Izraelci su sumnjali da je on planirao put iz Dubaija u iransku luku Bandar Abbas, gdje je trebao dogovoriti pošiljku oružja za Gazu. I dok se avion uzdizao u nebo i kretao prema jugu, Mabhouh, 49-godišnjak atletske građe, mogao je vidjeti minarete staroga grada koji je bio njegov dom već 20 godina, otkada je deportiran iz Gaze od strane Izraelaca.

Putovao je u Dubai mnogo puta, radeći poslove za Hamas, i imao je malo razloga da pomisli da će za manje od 12 sati biti mrtav. A sa zemlje agenti Mossada gledali su uzlijetanje njegovog aviona. Znajući od doušnika na aerodromu da se Mabhouh ukrcao u avion, agenti su poslali poruku timu u Dubaiju. Njihova meta je bila na putu.

Nekoliko sati kasnije, kao što cijeli svijet zna, Mabhouh je ubijen u svojoj hotelskoj sobi- i izraelska špijunska agencija se skoro izvukla. Danima se činilo da je smrt bila prirodna. Sumnje su se javile sasmo zbog raširenog sistema nadzornih kamera u Dubaiju i otkriven je rad tima za likvidaciju. Kamere su zabilježile pokrete tima za likvidaciju, od trenutka kada su članovi tima sletili u Dubai do trenutka kada su otišli. Prošle sedmice njihove fotografije su izišle u javnost i pojavile su se na ekranima i medijima širom svijeta.

Mossad je sada duboko osramoćen. Korištenje  identiteta Britanaca, Francuza, Njemaca i Iraca, kao krinku za agente da izvrše likvidaciju, rasrdili su zapadne vlade. Malo zbog ovog diplomatskog pritiska i promašaja Mossada, izvori bliski ovoj organizaciji prenose da je Mossad bio prisiljen prekinuti slične operacije na Bliskom istoku, većinom iz straha zbog povećanog sigurnosnog riska za njihove agente. Daganov posao je takođe u pitanju.

Međutim malobrojni su oni koji misle da će Mossad odustati od tajnog rata koji vode protiv izraelskih neprijatelja. Mossad ima reputaciju okrutnosti i beskompromisnosti još od vremena kada su lovili i likvidirali pripadnike organizacije “Crni septembar” koji su ubili 11 izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Bezbroj puta poslije toga njihova osvetnička ruka je dosezala širom arapskog svijeta i u Europu, prema istim neprijateljima. Pod komandom Dagana ovakve operacije su se pojačale. Dagan se razlikovao od svoga prethodnika, Ephraima Halevya, nećaka pisca i filozofa Isaiaha Berlina.

Halevy je nazivan “čovjekom za koktele”, zbog svojih dugih razgovora i pregovora sa stranim diplomatama. Pokušavao je ne koristiti brutalne tajne operacije. Na kraju ga je tadašnji premijer, Ariel Sharon, smijenio i imenovao Dagana na njegovo mjesto. Novi šef je vrlo brzo počeo da vraća Mossadovu reputaciju izvođenja smrtonosnih operacija. Ton njegove diktature se može nazrijeti iz fotografije na zidu njegove kancelarije u glavnom štabu. Ona pokazuje starog Židova koji stoji na rubu jame. A SS oficir cilja svojom puškom u glavu tog starca.
“Ovaj stari Židov je moj djed”, govori Dagan posjetiocima. Ova slika oslikava nutrinu njegove filozofije židovske borbe za preživljavanje.
“Mi moramo biti jaki, koristi mozak i braniti se tako da se holokaust nikada ne ponovi”, jednom je rekao. Jedno od ubistava koje je planirao jeste ono od prije dvije godine, protiv Imada Mughniyeha, jednog od osnivača Hezbullaha i jednog od najtraženijih svjetskih “terorista”. Mughniyehu je otkinuta glava kada je naslonjač u njegovom autu eksplodirao- u blizini sjedišta sirijske obavještajne službe.

6 mjeseci kasnije, u saradnji sa specijalnim snagama, Mossad je udario ponovo u srce sirijskog establishmenta. General Mohammed Suleiman, sirijski pregovarač i saradnik sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog programa, odmarao se u vrtu svoje kuće na mediteranskoj obali. Njegov tjelohranitelj je nadgledao prostor ispred kuće. Na moru jahta je lagano plovila. Nije se čuo nikakav zvuk, a general je iznenada pao, pogođen u glavu.

Jedna od Daganovih zadnjih briga jeste porast iranske prijetnje Izraelu, direktno ili indirektno kroz pomoć Hamasu. I u tom kontekstu ova operacija eliminacije Mabhouha mora biti shvaćena. Pripreme za ovu operaciju su se odvijale mjesecima. Kada je Mabhouh sletio u Dubai, agenti Mossada su ga čekali. Oni su doletjeli iz Pariza, Frankfurta, Rima i Ciriha, još prije, koristeći falsificirane pasoše, od kojih su neki bili bazirani na detaljima Britanaca koji žive u Izraelu, a koji nisu bili svjesni da su im identiteti ukradeni. Agenti su također imali i kreditne kartice na ime onih čije su identitete ukrali.

Dhahi Khalfan, šef policije u Dubaiju, izjavio je da su istražitelji otkrili da su neki od pasoša bili i prije korišteni u Dubaiju. Čini se da su još prije tri mjeseca agenti Mossada koristili ukradene identitete prateći Mabhouha kada je putovao u Dubai, a potom u Kinu. Prije dva mjeseca slijedili su ga prilikom još jednog njegovog puta u Dubai. U januaru, nakon što je sletio i skupio svoju prtljagu, Mabhouh je krenuo prema izlazu i taksijem se uputio prema obližnjem hotelu ” Al-Bustan Rutana”. Žena u ranim tridesetim, koja je izgledala kao Europljanka, vidjela je kako izlazi i poslala je poruku vođi tima.

Dubai je centar međunarodne trgovine i intriga. Bezbroj iranskih agenata su ovdje aktivni, a hoteli Dubaija se često koriste kao sastajališta špijuna i mjesta dogovaranja tajnih poslova. Glavna briga Mossadovog tima jeste bio da prate Mabhouha i uhvate ga samog ako je to moguće. Podijelili su se u nekoliko timova, od kojih su neki nadgledali metu, drugi su pazili, a treći su bili zaduženi za likvidaciju. Neki su mijenjali svoje identitete dok su se kretali kroz grad, stavljajući perike i mijenjajući odjeću.

Kada se Mabhouh prijavio u hotel, najmanje jedan agent Mossada je stajao blizu njega na pultu, pokušavajući čuti broj njegove sobe. Drugo dvoje agenata, obučeni u tenisku odjeću, pratili su ga u lift da bi potvrdili u koju je sobu otišao. Prema izraelskim izvještajima on je posebno tražio sobu bez balkona, vjerovatno zbog sigurnosnih razloga. Mossadov tim uzeo je sobu preko puta. Rano naveče Mabhouh je napustio hotel, a pratila su ga dvojica agenata Mossada. Hamas takođe zna gdje je išao, i sa kim se sastao, ali ne govore o tome ništa.

Policija u Dubaiju još uvijek nije pustila u javnost fotografije, dobijene iz snimaka nadzornih kamera, koje pokazuju šta se sljedeće desilo u hotelu, ali dostupni dokazi ukazuju na dvije mogućnosti. Jedna je da je, dok je Mabhouh bio vani, tim za likvidaciju ušao u njegovu sobu,
gdje su se pritajili. Za ovo su trebali lozinku ili su se morali na drugi način pozabaviti sa bravom. Poznato je da je,dok Mabhouh bio vani, neko pokušao reprogramirati elektronsku bravu na vratima njegove sobe.

Međutim, možda nisu mogli ući u sobu na taj način.Ako se to desilo, druga mogućnost je da je jedan od agenata namamio Mabhouha da otvori vrata sobe, nakon što se ovaj vratio. Kako je tačno ubijen Mabhouh još uvijek nije jasno. Policija u Dubaiju kaže da je ugušen, drugi izvori govore da je dobio smrtonosnu injekciju. Ali na prvi pogled nije bilo dokaza.

Kada su ubice izišle, zaključali su i stavili natpis “Ne uznemiravaj”. Nekoliko sati kasnije agenti Mossada su letjeli iz Emirata, u raznim pravcima, uključujući Pariz, Hong Kong i Južnu Afriku. Niko nije posumnjao da se nešto loše desilo sve do sljedećeg dana, kada je Mabhouhova žena nazvala dužnosnike Hamasa i pitala za muža. Nije odgovarao na mobitel, rekla im je. Uzbunjeno je osoblje hotela i oni su ušli u sobu.
Nije bilo znakova nikakvog nasilja ili borbe na Mabhouhu, koji se činio kao da spava. Kada ga nisu mogli probuditi, pozvan je doktor iz obližnje bolnice. U sobi su pronađeni lijekovi za visok krvni pritisak- kojeg je podmetnuo Mossad, tvrde izraelski izvori- i doktor je zaključio da je Palestinac umro prirodnom smrću, vjerovatno zbog srčanog udara. U Gazi i Damasku je počeo period žalosti.

Činilo se da se Mossad izvukao, ali neki u Hamasu su posumnjali u to da je Mabhouh otrovan. Oni su se dobro sjećali prijašnje zavjere Mossada, 1997. godine, u kojoj je izraelski agent ubacio otrov u uho jednog od vođa Hamasa koji je bio u posjeti Jordanu- operacija odobrena od strane Netanyahua za vrijeme prethodnog premijerskog mandata. Hamasov vođa, Khaled Mashal, preživio je zbog toga što su uhvaćena dvojica agenata- i Jordan je zahtijevao da se isporuči antiotrov.

Neki Palestinci također sumnjaju da je Yasser Arafat, dugogodišnji vođa koji je umro 2004. godine, također otrovan, iako nije bilo nekih dokaza da se to desilo.
Kada su rezultati nalaza poslije smrti Mabhouha izišli, još uvijek su bili nedorečeni. Prošle sedmice jedan izvor je tvrdio da su nađene opekotine pištolja za omamljivanje na njegovom tijelu, i da je bilo tragova krvarenja iz nosa. Međutim, nema dosada nekog čvrstog dokaza oko toga kako je umro.

Ali sve to je bilo dovoljno da Hamas objavi da je Izralel ubio njihovog čovjeka. Policija je počela sa istragom,  slike sa nadzornih kamera su se sakupljale i cijela stvar se počela razotkrivati. Jedan dobro informiran izraelski izvor je izjavio:” Operativni timovi su bili svjesni postojanja nadzornih kamera u Dubaiju, ali su bili zadivljeni sposobnošću policije u Dubaiju da rekonstruiraju događaj i skupe sve fotografije u jednu cjelinu.”
Za Izrael ovaj promašaj je vrlo značajan i posljedice za njih se još uvijek nastavljaju. Pravi vlasnici krivotvorenih pasoša, nekoliko njih su Britanci koji žive u Izraelu, žalili su se da su oni nedužne žrtve ove zavjere.

Agenti Mossada koji su koristi svoja imena stavljeni su na Interpolovu listu traženih osoba, a počinitelji i oni povezani sa njima su sada zabrinuti da će se njihovo ime uvijek povezivati sa ubistvom ovog Hamasovog dužnosnika. Dubai više ne može izbjegavati da bude uvučen u arapsko-izraelski konflikt. Vlasti sada tražea međunarodni nalog za hapšenje Dagana i kažu da će pustiti u javnost još informacija koje potvrđuju da je ovo ubistvo počinjeno od strane Mossada.

U Britaniji postoji mišljenje da je vlada bila obavještena o ovoj operaciji, i da je to ćutke odobreno. William Hague, državni sekretar, tražio je da se sazna kada je Foreign Office prvi put saznao da su počinitelji imali britanske pasoše. Glasnogovornik Foreign Office-a insistira da nema misterija ili zataškavanja. “Sugestije da je vlada imala upozorenje prije događaja, ili da su na bilo koji način umješani u ovaj događaj, su neutemeljene,” kaže on.
“Vlasti u Dubaiju su nas izvjestile o britanskim pasošima 15. februara i već dan kasnije smo ih izvjestili da su dotični pasoši krivotvoreni.”
Ova tvrdnja je potkrepljena izjavom šefa policije Dubaia.  Međutim cijeli niz pitanja o britanskom odgovoru na izraelske aktivnosti još uvijek nije riješeno. Gordon Brown je objavio da je počela istraga o krađi identiteta…
Izrael je ključni britanski saveznik na Bliskom istoku i još bliži američki saveznik. Brown i Miliband se nadaju da će cijela stvar izbljedeti, iako će proarapski lobi pokušati osigurati da se ova stvar ne zaboravi. Hugo Swire, poslanik i direktor Konzervativnog bliskoistočnog vijeća kaže:” Ove optužbe protiv izraelske vlade moraju biti ispitane.Ovo nije nešto što se može gurnuti pod tepih. Vi ne možete voditi vanjsku politiku, u ovom ekstremno osjetljivom vremenu, koristeći ovakvo nezakonito ponašanje i postupke.”

U Izraelu reakcije su pomješane. Malo njih lije suze za jednim od vođa Hamasa, ali postoji uvjerenje da je Mossad naštetio ugledu njihove zemlje unsvijetu. A kritike protiv Dagana su obnovljene i traži se njegova smjena.Tako se čini da će glavni planer Mossada postati žrtva svog sopstvenog tajnog plana.

Piše:Uzi Mahnaimi
Izvor: The Times


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835