Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podržao ujedinjenje

353views

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji danas je jednoglasno podržao prijedlog sporazuma o vraćanju jedinstva unutar te zajednice koji je sačinila Islamska zajednica Turske.

U kratkom saopštenju sa sjednice, Mešihat je naveo da je glavni muftija Muamer Zukorlić podnio informaciju o pregovorima vođenim u Turskoj i sadržini prijedloga sporazuma, što su članovi Mešihata “jednoglasno” podržali.

“Potpisivanje sporazuma će upriličiti poglavari dvije islamske zajednice, predsjednik Rijaseta Turske Mehmet Gormez i reisulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić”, navodi se u saopštenju.

Mešihat nije saopštio detalje sporazuma koji do sada nisu javno predstavljeni.

Mediji su spekulisali da će sporazumom biti predviđeno da sadašnji lideri dvije suprotstavljene zajednice u Srbiji neće moći da se kandiduju za funkcije u objedinjenoj zajednici, kao i da vjerski poglavari neće moći da učestvuju u političkim aktivnostima, niti koriste džamije za takve aktivnosti.

(RSE)