Vijestiiiiii

Medžlis IZ S. Most pokreće proces protiv RS zbog rušenja 27 džamija

323pregledi
Medžlis IZ Sanski Most pokrenuo je aktivnosti na prikupljanju materijalnih i drugih dokaza za pokretanje sudskog procesa protiv RS za uništenu imovinu u proteklom ratu. Ova aktivnost plod je inicijative Rijaseta IZ BiH nakon što je Osnovni sud u Banjoj Luci presudio u korist  IZ BiH u sporu protiv RS za uništene džamije na banjalučkom području.

Da podsjetimo, na osnovu ove presude RS je dužna da nadoknadi ovu imovinu.

Na području sanskog Medžlisa u toku 1992. godine porušeno je 27 džamija, tri mesdžida, jedno turbe i musalla, kao i sve imamske kuće.

Nakon što budu prikupljeni dokazni materijali, Rijaset IZ BiH odlučit će na koji će način biti pokrenuta tužba protiv RS. Iz Medžlisa IZ Sanski Most pozvali su građane koji posjeduju fotografije, videozapise ili drugu dokumentaciju da je ustupe radi kompletiranja dokaza.

Ostavili dokumentaciju

U bijegu iz Sanskog Mosta srpska vojska ostavila je kompletnu dokumentaciju Kriznog štaba tadašnje administracije koja je sa SDS-om rukovodila etničkim čišćenjem, ubistvima i rušenjima. Skoro kod svake srušene džamije civilna zaštita i građevinska firma “20. oktobar” uz pomoć inžinjerije Šeste krajiške brigade pripremaju rušenja, ruše i odvoze  ostatke srušenih objekata.

 

(Avaz)