Vijesti

Mediji: Američko oružje ubija turske snage i civile u Siriji

382views

Ruski zvaničnik kaže kako je SAD od početka godine iz Iraka u Siriju poslao 13 konvoja oklopnih vozila i kamiona s raznim vrstama oružja.

Američka vojska vraća velike količine oružja iz Iraka u Siriju, koje se koristi protiv turskih snaga i civila, izjavio je Oleg Žuravljev, šef ruskog centra za pomirenje u Siriji.

Prema njegovim riječima, od početka godine Sjedinjene Američke Države su iz Iraka u Siriju poslale 13 konvoja s više od 80 oklopnih vozila i više od 300 kamiona s različitim vrstama oružja, municijom i drugim materijalima.

“Američko oružje se koristi u borbama protiv brojnih oružanih grupa sjeverno od Eufrata, ali i protiv turskih snaga na sjeveru Sirije i civila, rekao je Žuravljev, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Bijeg porodica s djecom

Ukazao je na pogoršanu humanitarnu situaciju u toj regiji i učestale raketne napade oružanih i pobunjeničkih grupa, zbog kojih su civili prinuđeni bježati iz svojih domova na teritorije pod kontrolom snaga sirijske vlade.

Istakao je kako je približno 23.000 Sirijaca, uglavnom porodica s djecom, pobjeglo iz svojih kuća samo od početka 2020. godne.

(Agencije)