Vijestiiiiii

Maroko: Sigurnosne službe špijunirale vladajuću pro-islamsku stranku

337views

Minber.ba – Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka naredilo je svojim sigurnosnim službama da nadgledaju aktivnosti vladajuće pro-islamske Stranka pravde i razvoja (PJD) i njenih članova, kao dio programa nadziranja islamskih skupina, izvijestili su marokanski mediji u petak, prenosi Al-Arabiya.

Vladajuća stranka i njeno vjersko davetsko krilo, Pokret za jedinstvo i reformu, bili su visoko na popisu Ministarstva unutrašnjih poslova o najvažnijim političkim i vjerskim skupina, navodi se u izvještaju dnevnih novina al-Massae, čiji je glavni urednik Rachid Nini prošlog mjeseca izležao jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog “podrivanja pravosuđa”, između ostalih optužbi.

Među ostalim najvažnijim metama su Starnka islamske renesanse i vrlina, zabranjeni Pokret pravde i ljubavi i Selefijski džihadski pokret.

Lista je poslana različitim sigurnosnim i upravnim organima u zemlji i Ministarstvo im je naložilo da prate i izvještavaju o aktivnostima i izjavama članova vladajuće PJD, uključujući i neke ministre, navode novine.

Abdellaha Bouano, parlamentarac PJD-a, izjavio je za al-Massae da je uključivanje njegove stranke u program nadziranja Ministarstva unutrašnjih poslova “neprihvatljivo”, rekavši da je PJD politička a ne vjerski stranka.

Preveo i prilagodio: Edin D.

(Minber.ba)